середа, 13 листопада 2019 12:56

Кремль змінив ставлення до співака-вигнанця

Кремль змінив ставлення до співака-вигнанця
Повернути Шаляпіну звання народного артиста вперше намагались у 1956-му, але влада не пішла на цей крок Фото: goodhouse.ru

Оперному співаку Федору Шаляпіну повернули звання народного артиста СРСР 13 листопада 1981-го. З 1922-го чоловік перебував у стані неповерненців.

Покинув батьківщину та виступав у США та багатьох європейських містах - в Парижі, Лондоні, Берліні, Барселоні, Мілані. Його відсутність викликала підозри керівництва країни щодо негативного ставлення до неї.

Останньою краплею терпіння влади стало те, що у 1927-му Шаляпін пожертвував кошти зібрані на одному зі своїх концертів дітям емігрантів. Радянська преса висвітлила це як підтримку монархістів-білогвардійців. Цього ж року спеціальною постановою його позбавили звання народного артиста й права повертатись в СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федір Шаляпін ходив у краденій шубі

Велику роль у цій кампанії зіграв відомий поет Володимир Маяковський, який у багатьох своїх публічних листах цькував Шаляпіна.

"Вернись теперь такой артист
назад на русские рублики —
я первый крикну:
— Обратно катись,
народный артист Республики!", - писав той.

Сам співак помер у Парижі в 1938 році.

13 лютого 1873 року в Казані народився Федір Шаляпін. Його батько Іван служив у земській управі, мати Євдокія вела господарство. Спочатку Федора батьки віддали навчатися на шевця, потім – на токаря. Зрештою, хлопця влаштували в 4-класне училище, яке він закінчив із відзнакою. 1890-го поступив в Уфі в хор трупи Семенова-Самарського. В 17-річному віці Шаляпін дебютував у опері.

Зараз ви читаєте новину «Кремль змінив ставлення до співака-вигнанця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути