Ексклюзиви
пʼятниця, 23 жовтня 2020 13:11

Козаки захопили фортецю

Козаки захопили фортецю
Найактивніші морські походи козаків відбувалися на початку XVII ст. Ілюстрація: y4astkoviu.livejournal.com

23 жовтня 1545 року козаки захопили та розграбували турецьку фортецю Ачі-Кале – сучасний Очаків.

Командування загонами здійснювали брацлавський і володимирський староста Федір Сангушко, теребовлянський староста Бернард Претвич та черкаський Андрій Пронський.

У ті часи татари здійснювали постійні грабіжницькі набіги на українські землі. Багаті воєводи та старости намагалися протидіяти цьому. Власним коштом утримували численні загони найманців і козаків, укріплювали фортеці. Здійснювали контрнапади на татар. Часто заходили глибоко у турецькі та татарські володіння, визволяли бранців, захоплювали здобич.

1545 року в море козаки вийшли на 32 чайках - маневрених судах. Осінній час обрали не випадково - туманні й хмарні дні та темні ночі сприяли непомітному переміщенню морем. Саме тому біля фортеці наприкінці вересня козаки з'явилися неочікуванно. Розпочали перші штурми, які згодом завершаться успіхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаків переселили на Кубань

Фортецю Узу-Кале заснували 1492 року при кримському хані Менґлі-Ґераї. Після потрапляння татар у васальну залежність від Османської імперії, фортецю перейменували в Ачі-Кале, що з турецького означало "поселення біля виходу до моря". Вона стала одним із перехідних пунктів торгівлі ясиром - бранцями з християнських земель.

Перша письмова згадка про запорозьких козаків датується 1 серпня 1492 роком. Тоді під селом Тягинею у Бериславському районі Херсонської області козаки взяли на абордаж османську галеру. Похід запорозьких козаків очолив князь Богдан Глинський. Вони захопили галеру й визволили з неї невільників.

Зараз ви читаєте новину «Козаки захопили фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути