Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2020 09:32

Кримський хан поскаржився на козаків литовському князю

Кримський хан поскаржився на козаків литовському князю
Козаки легко брали на абордаж великі галери. Фото https://spadok.org.ua

Перша письмова згадка про запорозьких козаків датується 1 серпня 1492 роком. Тоді під селом Тягинею у Бериславському районі Херсонської області козаки взяли на абордаж османську галеру.

Похід запорізьких козаків до Дніпровського очолив князь Богдан Глинський. Вони захопили галеру і визволили з неї невільників.

Кримський хан Менґлі I Герая поскаржився в листі великому князю литовському Олександру: "Нема управи на "черкасів" (так називали козаків), бо налетіли вони на турецьку галеру біля Тягині, взяли її на абордаж, визволили бранців, які були прикуті до галерних весел, а екіпаж галери порубали на капусту…".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знищили Чортомлицьку Січ

Передумови виникнення козацтва були пов'язані з історичною ситуацією на українських землях наприкінці XVI ст. У той час південно-східна межа розселення українців досягала так званого Дикого Поля — необжитих осілим населенням степів між Доном, Верхньою Окою й лівими протоками Десни та Дніпра. Це був великий масив вільних земель, що фактично не належав жодній державі.

Московські війська за наказом Петра І 25 травня 1709-го знищили Чортомлицьку Січ на острові Чортомлик на Дніпрі. Чортомлицька Січ заснована козаками на чолі з кошовим отаманом Федіром Лутаєм влітку 1652-го на правому березі острова Чортомлика — рукава Дніпра.

Зараз ви читаєте новину «Кримський хан поскаржився на козаків литовському князю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути