Ексклюзиви
пʼятниця, 05 жовтня 2018 15:09

Козаки Наливайка почали повстання

Козаки Наливайка почали повстання
Повстання почалось у Брацлаві. Фото: "Власне"

5 жовтня 1594-го почалося козацьке повстання під проводом Северина Наливайка.

Бої почалися у Брацлаві сучасного Немирівського району Вінницької області. Українці розбили шляхетський військовий загін.

Наливайко закликав запорожців виступити проти шляхетського панування в Україні після походу проти осман до Молдови. До повсталих приєднався загін козаків гетьмана Григорія Лободи. Наливайко отримав допомогу від Запорізької Січі.

Козаки виступали за закріплення утримання у складі коронного війська козацьких підрозділів і за визнання козацьких порядків.

Наприкінці 1595-го повстанський рух розгорнувся на Волині, Поділлі, Київщині та частково в Галичині. У жовтні 1595-го повстання охопило всю Брацлавщину, Київщину та Волинь. 12-тисячне козацьке військо здобуло Гусятин, Канів, Бар і Луцьк. Навесні 1595-го повстанці через Волинь рушили до Білорусі. Восени повстанські загони гетьмана Лободи боролись проти шляхти у Південному Подніпров'ї, здобули Чигирин і Канів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанія зі США готує блокбастер про Северина Наливайка

У грудні 1595-го польський уряд направив на придушення повстання військові сили гетьмана Станіслава Жолкевського та воєводи брацлавського Януша Збаразького. Лобода виступав за досягнення порозуміння між козаками і польським урядом та уникав з'єднання з військами Наливайка. У березні 1596-го козаки позбавили його булави.

У квітні 1596-го козаки обирають собі за гетьмана Наливайка. Проте довго бути очільником йому не вдалось. Після невдалого Солоницького бою козаки героїчно тримали облогу табору ще 2 тижні. Жолкевський пообіцяв амністію реєстровцям, якщо ті складуть зброю. Керівників повстання, у тому числі й Наливайка, зрадницьки схопили і доставили до Варшави. Понад півроку Наливайка тримають у тюрмі та катують. На центральній площі йому відрубують голову. Труп четвертують, частини тіла розвішують у різних кінцях міста.

Зараз ви читаєте новину «Козаки Наливайка почали повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути