Ексклюзиви
понеділок, 12 квітня 2021 11:52

Космонавти цінували співпрацю із садівниками - історія унікальної колекції
8

Зал, приурочений дружбi садівників iз космонавтами, відкрили у Музеї родини Симиренків у Млієві
Фото: Ольга Осипенко
Амортизацiйне крiсло, яке використовували під час одного із польотів у космос
Льотчик Григорій Скорiков та космонавт Георгій Береговий садять дерева на території садстанції у Млієві
Їжа космонавтiв
Диплом

Про співпрацю садівників та перших космонавтів розповідають у Музеї родини Симиренків у селі Мліїв на Черкащині. Там один зал відвели темі космонавтики. Є в ньому стенди та альбоми із десятками знімків космонавтів від Анни Гагаріної, матері першого космонавта Юрія Гагаріна.

Вона подарувала музею кілька дорогоцінних книжок про Юрія Гагаріна й генерального конструктора космічних кораблів – українця Сергія Корольова. В експозиції можна побачити їжу астронавтів – тюбики, пакети, консерви. А ще поміж оригінальних речей – амортизаційне крісло космонавта, кисневі балони, місткості для води.

Усі ці речі побували в космосі. Їх привозили й дарували космонавти. Приїжджали на запрошення директора станції, лауреата державної премії імені Тараса Шевченка, академіка Миколи Артеменка. Він використовував зв'язки з космонавтами для наукових експериментів, передав у космос насіння яблуні й живці. Вони перебували на борту орбітальної станції "Салют-6" із космонавтами Володимиром Ляховим і Валерієм Рюміним упродовж 175 діб.

Живці загинули, а насіння повернули у Мліїв і посадили. Воно проросло. З тих саджанців згодом висадили сад. Зробили це самі космонавти. Доглядали деревця вихованці дитячого садочка "Яблучко". Сад розкинувся зовсім поруч – між музеєм і приміщенням дитсадка. Він виріс і дав щедрі плоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший український космонавт потрапив до космосу

На честь Юрія Гагаріна науковець садстанції Віктор Чупринюк вивів сорт яблуні – "Ровесник Гагаріна".

Мліївські вчені-садівники в Зоряному містечку космонавтів та на батьківщині першої людини, яка побувала в космосі – у місті Гагарін у Смоленській області, заклали фруктові сади й клумби квітів, насамперед трояндові алеї. Восени яблука, груші, сливи зі мліївських садів відправляли космонавтам.

12 квітня 1961 року Юрій Гагарін став першою людиною в історії, яка здійснила політ у космічний простір. А через 7 років він загинув - 27 березня 1968 року. Виконував тренувальний політ на літаку. Для розслідування причин катастрофи створили державну комісія. Звіт становив 29 томів і був засекречений. Водночас його деталі до останнього часу були відомі тільки зі статей та інтерв'ю поодиноких її членів.

Зараз ви читаєте новину «Космонавти цінували співпрацю із садівниками - історія унікальної колекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути