четвер, 11 липня 2019 18:39

Косила тисячами - як люди страждали від епідемій віспи на поч XX ст
16

Людина інфікована натуральною віспою, початок XX ст.
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA/
Людина інфікована натуральною віспою, початок XX ст.
Людина інфікована натуральною віспою, початок XX ст.
Людина інфікована натуральною віспою, початок XX ст.
Людина інфікована натуральною віспою, початок XX ст.

У мережі опублікували знімки людей початку XX ст. інфікованих вірусом натуральної віспи. Станом на 1914-й, попри значний прогрес у вакцинації, віспу все ще не подолали.

Остання велика епідемія віспи в Європі спалахнула в 1870-х під час франко-прусської війни. У Франції тоді померло 200 тис. осіб, в Німеччині - більше 160 тис., повідомляють Хроніки Прекрасної Епохи.

В 1874 році новоутворена Німецька імперія впроваджує обов'язкову вакцинацію від віспи, що до кінця століття зводить хворобу в країні практично нанівець. На той час віспу подолали й в північній Європі, а в США та Південній Африці вона набула більш легкої форми. Між тим, в колоніях, особливо в Британській Індії віспа лютувала несамовито. Лише в 1898-1902 роках в британській Бенгалії від віспи померло 58,6 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Англійський хірург випадково винайшов вакцину

В Російській імперії до 1914 року щорічно реєструвалось в середньому 100 тис. випадків захворювання натуральною віспою. Кожні 3-4 роки вона спалахувала з новою силою.

У XX ст. вірус забрав життя 300-500 млн чоловік.

Раніше вважалося, що натуральна віспа відома людству з найдавніших часів. Різні джерела відносили її першу появу або до Африки, або до Азії III тис. до н.е. Однак, згідно з генетичними дослідженнями, вірус натуральної віспи людини близький вірусу віспи верблюдів, через що в даний час передбачається, що до людини він перейшов від них в близькосхідному регіоні на початку нашої ери. Епідемія чорної віспи вперше прокотилася Китаєм в IV ст., а в середині VI ст. вразила Корею. У 737 році від віспи вимерло більше 30% населення Японії.

Зараз ви читаєте новину «Косила тисячами - як люди страждали від епідемій віспи на поч XX ст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути