понеділок, 05 лютого 2018 04:20

Композитор без музичної освіти написав 26 опер

Композитор без музичної освіти написав 26 опер
Джузеппе Верді (1813–1901). Фото: Вікіпедія

5 лютого 1887 року в міланському театрі La Scala пройшла прем'єра опери Джузеппе Верді "Отелло".

Джузеппе Верді (1813–1901) не мав музичної освіти, однак створив 26 опер. Також писав духовну музику, для хору, камерну й інструментальну. Лібрето до "Отелло" за трагедією Вільяма Шекспіра створив поет Арріго Бойто (1842–1918) улітку 1879-го. Верді сподобався твір, проте два роки він не брався за роботу. А потім ще шість років писав музику. Кілька разів вносив правки у лібрето, переписував партії. Наприкінці викреслив із сюжету побутові подробиці. У центрі поставив конфлікт ревнивого мавра Отелло і його соратника Яго. Композитор бере участь майже у всіх репетиціях. Сам затверджує акторів на головні ролі. Грати Отелло запрошує драматичного тенора Франческо Таманьо (1850–1905). Коли під час якоїсь репетиції тому не вдається сцена самогубства, Верді вибігає на сцену і показує, як треба грати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сніг із пір'я, свічки, холодна зброя - 380 років тому відкрився перший стаціонарний театр

На прем'єру "Отелло" директор La Scala Франко Фаччо (1840–1891) запрошує всю місцеву аристократію, колег з Італії та інших країн. Сам диригує оркестром. До початку вистави площа перед театром і всі прилеглі вулиці заповнені так, що екіпажі ледве пересуваються. Квитки у вечір прем'єри продають по 1,2 тис. лір – $240 на теперішні гроші. Хто не може їх придбати – чекає при вході, щоб після завершення привітати автора й акторів.

"Верді досяг найвищої музичної площини. Він відмовився від традиційних форм старої італійської опери і створив геніальний шедевр. Тенор Таманьо і баритон Морель показали свої потужні голоси у найвигіднішому світлі. Диригент Франко Фаччо і хор довели ще раз, що вони досконалі. Костюми мальовничі, дорогі й відповідали тій епосі. Це справжній успіх", – йдеться у першій рецензії газети New York Times на оперу Джузеппе Верді. Після вистави публіка влаштовує овації. Джузеппе Верді та акторів тричі викликають на сцену. Viva Verdi! – кричать. Наступного дня композитору надають звання почесного громадянина Мілана.

Верді був першим композитором, який спеціально займався пошуком сюжету для лібрето, що найкраще відповідав особливостям його композиторського дару. Працюючи в тісному співробітництві з лібретистами і знаючи, що саме драматична експресія є головною силою його таланту, він домагався виключити з сюжету "непотрібні" деталі й "зайвих" героїв, залишаючи лише персонажів, у яких клекочуть пристрасті.

Зараз ви читаєте новину «Композитор без музичної освіти написав 26 опер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути