Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2013 01:52

Комуністи не визнавали українських партизанів–націоналістів

Комуністи не визнавали українських партизанів–націоналістів
Фото: ukrinform.ua

Протягом жовтня 1943 року в Полтаві та райцентрах області співробітники НКДБ заарештували групу підпільників-націоналістів, що боролися проти німецько-фашистських загарбників.

Ці підпільники проводили значну роботу серед населення області. Розповсюджували листівки та підпільну літературу, матеріально допомагали полоненим, котрі знаходилися в таборах, хворих червоноармійців під різними приводами влаштовували у лазаретах. Періодично навіть влаштовували втечі полонених українців із таких таборів. Частина із них офіційно працювала в "Червоному хресті", "Просвіті", міських управах.

У протоколі допиту, датований 20.10.1943 р.,  обвинуваченого Петра Марченка зазначено: "Проводили посилену пропаганду серед робітників м. Полтави – по підприємствах, серед населення місцевості і серед військовополонених українців. Були створені організації українських націоналістів під виглядом "добродійних відділів" на деяких підприємствах м. Полтави і в районах області…"Організація українських націоналістів" бачила в німцях визволителів, з допомогою яких розраховувала створити самостійну українську державу".

Але, коли німці заарештували керівників ОУН, то ставлення націоналістів до гітлерівських окупантів змінилося. Було прийнято рішення вести боротьбу на 2 фронти: проти німецьких та радянських окупантів.

У Кременчуці діяла підпільна організація, котру очолив молодший політрук червоної армії Іван Харченко. В середині 1943 року в цю групу влилася група "Набат".
Після визволення Полтавщини від німецьких окупантів у звіті відносно діяльності цієї групи було зазначено, що підпільники знищили біля 350 німецьких солдат і офіцерів, 2 танки, 3 бронемашини та захопили 6 гармат і 6 кулеметів.

Але не дивлячись на це, підпільників не визнали учасниками антифашистського руху.

"Причина була не в явному перебільшенні успіхів у боях із німцями, а у звинуваченні їх  в українському буржуазному націоналізмі, – пояснює кандидат історичних наук Віктор Ревегук. – У доповіді начальника Кременчуцького відділення НКДБ підполковника Верзакова говорилося, що група лейтенанта І. Харченка та організація "Набат" є націоналістичними і ніякої підпільної роботи  на користь радянської влади не проводили, а лише займалися поширенням листівок націоналістичного характеру".

І подібного роду підпільних організацій націоналістичного спрямування в Україні діяло багато.

Навіть на Донеччині органи НКДБ виявили більше 1000 підпільників-націоналістів. Але на інформацію про них за часів радянської влади було накладено гриф "Таємно".

 

Зараз ви читаєте новину «Комуністи не визнавали українських партизанів–націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

115

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути