вівторок, 03 вересня 2013 14:18
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Українські олігархи стають націоналістами

"Ця ситуація зробить сильніше Україну, український бізнес і кожного українця, - каже президент компанії СКМ Рінат Ахметов про ситуацію з обмеженням українського імпорту Росією. - Ми з цього повинні винести досвід".

Раніше Федерація роботодавців України, яку очолює Дмитро Фірташ, зверталася до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням посприяти вирішенню на міжурядовому рівні проблем, що виникли в українських експортерів на російській митниці. Федерація представляє інтереси близько 8500 підприємств, які у сукупності виробляють 70% ВВП України і дають роботу понад 5 мільйонам людей.

Отже, українські олігархи не хочуть іти у ведмежі обійми "старшого брата". Кремль зробив велику помилку, коли вирішив натиснути на великий бізнес, щоб примусити Україну відмовитися від асоціації з ЄС та приєднатися до Митного союзу. Наші мільярдери зробили протилежний висновок: краще іти в Європу, де ринок прогнозованіший і не залежить від прямої політичної кон'юнктури. Гроші, як відомо, люблять тишу. Торгівельні війни їм тільки шкодять. Ось і зараз у Фірташа підрахували, що збитки України через обмеження імпорту можуть сягнути в другому півріччі 2-2,5 млрд. дол. Звичайно, великий бізнес зазнає збитків, але шантажу й тискові не піддасться, а шукатиме нові можливості для торгівлі. Петро Порошенко, наприклад, купив кондитерську фабрику в Угорщині.

Зачарувавшись проросійською передвиборчою риторикою Партії регіонів останніх років, кремлівські очільники прогавили найголовніше. Поки їхні політтехнологи розвінчували шароварний український націоналізм, в Україні сформувався дієвіший націоналізм — буржуазний. І хоча наші олігархи ще не вдягають вишиванок і не говорять українською — це питання часу. І вдягнуть, і заговорять. Якщо не вони, то їхні діти чи онуки. Та головне, що вони розуміють: пустиш у свій город козла — капусти не буде. Тому, відстоюючи власний бізнес і статки, вони водночас відстоюють незалежність і суверенітет держави.

Зараз ви читаєте новину «Українські олігархи стають націоналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути