понеділок, 05 листопада 2018 14:28

Колишній боєць підпалив себе на Хрещатику
6

Василь Макух
Фото: uamodna.com
Василь Макух
Васил Макух із дружиною Лідією та донькою Ольгою
Василь Макух
Василь Макух

Колишній боєць Української повстанської армії Василь Макух спалив себе на Хрещатику в Києві 5 листопада 1968-го.

Чоловік протестував проти русифікації України та агресії СРСР у Чехословаччині.

Василь Макух народився 14 листопада 1927-го у селі Карів Сокальського району Львівської області. 1944-го вступив до УПА. Його призначили у військову розвідку, в якій діяв під псевдо "Микола". 1946-го отримав поранення та потрапив до полону до співробітників НКВС. Був засуджений на 10 років каторжних робіт. Строк ув'язнення відбував у Дубровлазі у Мордовській АРСР і в концтаборах Сибіру. У липні 1955-го звільнився з ув'язнення і висланий на спецпоселення.

На засланні Макух познайомився з Лідією Запарою із Дніпропетровська. Її засудили за перебування на примусових роботах у Німеччині. Після одруження вони переїхали до Дніпропетровська. У шлюбі народилося 2 дітей — донька Ольга та син Володимир.

Чоловік спілкувався з націоналістами, вів листування з в'язнями. За його родиною міліція вела негласне спостереження. Макух виступав проти політики тоталітарного режиму та русифікації України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Хрещатику розвісили радянські прапори

Василь Макух неочікувано для родини 3 листопада поїхав до Львова. Мав із собою 3-літрову банку. Казав, що у ній яблучний сік, але насправді це був бензин. Зі Львова він 5 жовтня приїхав до Києва. У місті готувались до святкування річниці більшовицького перевороту 6 листопада. Київ прикрашали, міліція та переодягнені у цивільне КДБісти несли патрульну службу. Макух у під'їзді будинку 27 біля Бесарабського ринку облився бензином, підпалив себе та вибіг на вулицю. При цьому кричав "Геть окупантів! Хай живе вільна Україна!"

Міліціонери почали розганяти людей і спробували зупинити Макуха. Чоловік впав на асфальт, хтось прикрив його шинеллю. "Швидка допомога" забрала його до лікарні. КДБ наказав медикам урятувати життя Макуха. Хотіли вивідати, чи належав він до якоїсь націоналістичної організації. Василь Макух так і не прийшов до тями. Помер 10 листопада 1968-го.

Рідних Макуха почали допитувати, у його квартирі провели обшук. Шукали націоналістичну організацію, до якої міг належати Макух.

Василя Макуха поховали у Дніпрі на цвинтарі житлового масиву Клочко.

У чеській Празі назвуть пішохідний міст на честь українського дисидента Василя Макуха. 1968-го він спалив себе на Хрещатику, вигукуючи "Хай живе вільна Україна", "Геть з окупованої Чехословаччини". Так висловив протест проти радянської політики.

Зараз ви читаєте новину «Колишній боєць підпалив себе на Хрещатику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути