Ексклюзиви
четвер, 17 травня 2018 10:44

Іменем українського героя назвуть міст у Чехії

Іменем українського героя назвуть міст у Чехії
Василь Макух спалив себе на знак протесту проти радянської окупаційної політики у Чехословаччині та Україні. Фото: facebook.com/yevhen.perebyinis

У чеській Празі назвуть пішохідний міст на честь українського дисидента Василя Макуха. 1968 року він спалив себе на Хрещатику, вигукуючи "Хай живе вільна Україна", "Геть з окупованої Чехословаччини". Так висловив протест проти радянської політики.

Міська рада Праги підтримала рішення про увічнення пам'яті Макуха, повідомив у Facebook Євген Перебийніс, посол України в Чехії.

"Віднині чимдалі більше чехів, почувши, що проходять мостом Василя Макуха, дізнаються про цього українського героя, який пожертвував своїм життям заради їхньої свободи", - написав дипломат.

Міст імені українського дисидента розташований над річкою Ботіч у празькому районі Вршовіце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польська марка, яку видали на честь УПА і Шухевича

У грудні торік у Чехії на президентських виборах переміг проросійський політик 73-річний Мілош Земан. Він виступає за скасування санкцій проти Росії. Пропонував пробачити Москві анексію Криму, виплативши Україні грошову компенсацію. Проте його прихід до влади не критичний для українців, оскільки державну політику в Чехії формує уряд, а не президент, кажуть експерти.

Зараз ви читаєте новину «Іменем українського героя назвуть міст у Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути