Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 00:40

Чехія переобрала проросійського президента

27 грудня проросійський президент Чехії 73-річний Мілош Земан переміг на виборах і залишився на другий термін. У фінальному турі отримав 52% голосів. Його конкурент, колишній голова чеської академії наук Їржі Драгош, здобув майже 48%.

Земан виступає за скасування санкцій проти Росії. Пропонував пробачити Москві анексію Криму, виплативши Україні грошову компенсацію.

— Чехам подобається, що в Земана образ звичайної людини, — пояснює український дипломат Богдан Яременко, 46 років. — Він не намагається здаватися ідеальним. Не боїться показувати свої проблеми й недоліки. Наприклад, алкоголізм. Причиною популярності також є його прямота.

Перемога прихильного до Кремля політика нічого суттєво для України не змінить. Він продовжуватиме з різноманітних трибун закликати до порозуміння з Росією і зняття санкцій. Казатиме, що треба забути про Крим і Донбас. Мовляв, у ЄС є важливіші питання. Але говоритиме це виключно від себе. Земан не має виконавчих повноважень. Державну політику цієї країни формує уряд, а не президент. Тож доки позиція першого буде прихильна до України, стосунки з Чехією лишатимуться позитивними.

Зараз ви читаєте новину «Чехія переобрала проросійського президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути