четвер, 29 березня 2018 23:46

Польська марка, яку видали на честь УПА і Шухевича

– Польська профспілка "Солідарність" 1987 року випустила марку, присвячену боротьбі Української повстанської армії протягом 1944–1950-х. Лідер цього руху майбутній президент Польщі Лех Валенса та його оточення шанували командира УПА Романа Шухевича за те, що домовився з їхнім еміграційним урядом у Лондоні про спільну боротьбу проти радянської влади, – розповідає історик і філателіст 43-річний Василь Штокало з Тернополя.

Завдяки Шухевичу припинилися напади польської Армії Крайової на українські села. 27 травня 1946 року поляки й українці провели спільну акцію проти радянської армії в містечку Грубешів – тепер Люблінське воєводство в ­Польщі.

Автор: Ігор ШЕВЧУК
 

– Польські політики наприкінці 1980-х розхитували комуністичний режим у країні. Такими прикладами з минулого вони надихалися, – каже колекціонер. – Випустили й інші марки, присвячені українцям, – керівнику Антибільшовицького блоку народів Ярославу Стецьку та голові Директорії УНР Симону Петлюрі і його союзу з польським маршалом Юзефом Пілсудським. Але знайти їх не вдається.

"Cолідарність" тоді була заборонена, тому друкували марки підпільно у Гданську. Одна коштувала 100 злотих – близько 1,8 тисячі гривень на теперішні гроші. Видавали тиражами до 1 тисячі штук. Марки служили засобом відзначення благодійників організації. На конверти їх не клеїли.

– Ім'я автора ескізу невідоме. Він зашифрував себе літерою "Р". Якби зараз знали, хто був художником, то могли б засудити за законом про Інститут національної пам'яті, – розповідає Василь Штокало. – Одна з таких марок належить київському філателісту, який не афішує свого імені. Він нещодавно розповів, як майже заволодів ще однією, присвяченою УПА. Міг її замовити, але пересилання з Польщі коштувало дорожче, ніж сама марка. А коли зрозумів її історичну цінність, було вже пізно. Поляки на своїх філателістичних ринках ці марки перестали виставляти для продажу.

Зараз ви читаєте новину «Польська марка, яку видали на честь УПА і Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути