Ексклюзиви
середа, 10 березня 2021 12:23

Коли люди почали приручати собак

Коли люди почали приручати собак
Представники мадленської культури одомашнили вовків 15 тис. років тому Ілюстрація: GraphicaArtis / Corbis

Учені з Тюбінгеньського університету висунули гіпотезу, що одомашнення вовків у Європі відбулося близько 15 тис. років тому на південному заході Німеччини.

Підтвердження знайшли у печері Гнірсхеле землі Баден-Вюртемберг, дослідивши та датувавши залишки представників родини Canidae - псячих. До родини входять сучасні домашні собаки, вовки та лисиці, повідомляє Phys.org.

Дослідження показало, що кістки походять від численних різних генетичних ліній і нові геноми, отримані зі зразків, охоплюють весь генетичний діапазон від вовка до домашнього собаки.

Учені вважають що перехід від вовків до одомашнених собак, можливо, відбувся в цьому регіоні між 16 та 14 тис. років тому. Займалися одомашненням представники мадленської археологічної культури.

На сьогодні існують різні гіпотези щодо часу одомашнення вовків. Хронологічні рамки коливаються від 30 до 10 тис. років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, для чого давні мая розводили собак

Фрагмент кістки собаки віком 10 тис. років знайшли на узбережжі Аляски у печері. Він може розповісти про перехід первісних людей в Північну Америку з Євразії.

Пес помер під час кінця льодовикового періоду. Ця кістка є найстарішим підтвердженим слідом існування одомашненої собаки в Америці. Раніше залишки одомашнених тварин знаходили у штаті Іллінойс. Але собаки звідти молодші.

Зараз ви читаєте новину «Коли люди почали приручати собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути