Ексклюзиви
четвер, 22 лютого 2018 04:20

Клоновану вівцю назвали на честь американської співачки

Клоновану вівцю назвали на честь американської співачки
Вівця Доллі. Фото: Вікіпедія

22 лютого 1997 року вчені з Единбурга, Шотландія вперше повідомили про успішне клонування вівці, яка народилася 5 липня 1996 року. Новонароджена одержала ім'я Доллі - на честь американської кантрі-співачки Доллі Партон.

Експерименти з клонування тварин тривали понад 10 років. Аби створити клон, із замороженої молочної залози мертвої вівці взяли клітини. З них перенесли ядра у 227 яйцеклітин вівці, яка стала сурогатною матір'ю. Утворилося 29 ембріонів. Вижив один. Так виникла особина, ідентична до померлої. Жодних генетичних ознак тварини, яка виношувала ягня, вона не мала. Спочатку вівці присвоїли ідентифікаційний код 6LL3. Пізніше назвали Доллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клонована вівця Доллі народила шістьох ягнят

"Бог створив нас досконалими, і неможливо, щоб людина намагалася повторити божественний акт творіння", – заявили у Ватикані. "Клонування тварин, а згодом і людей вирішить питання зникнення рідкісних видів і допоможе бездітним парам", – заперечували вчені. Журналісти жартома пропонували клонувати Ейнштейна і Ньютона – аби вчені змогли робити нові відкриття.

Доллі народила шістьох ягнят. Усі були зачаті природним шляхом – від барана Девіда. Прожила шість років – удвічі менше, ніж зазвичай живуть ці тварини. Її приспали 14 лютого 2003-го, бо страждала від хвороби легенів. Опудало виставили в Королівському музеї Шотландії.

1998 року в Парижі представники 19 держав підписали протокол про заборону клонування людини – як доповнення Європейської конвенції про захист прав людини. Досліди на тваринах дозволили. Після овечки вчені клонували коней, собак, котів, рідкісних тварин.

Зараз ви читаєте новину «Клоновану вівцю назвали на честь американської співачки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути