середа, 18 березня 2020 13:39

Китаю оголосили війну через лікарський засіб

Китаю оголосили війну через лікарський засіб
Британський корабель "Немезіс" атакує китайські джонки у битві при Чуен-пі. Ілюстрація: wikipedia

Китайський імператор Айсіньгеро Мяньнін заборонив іноземним торговим компаніям ввозити до країни опіум та інші товари 18 березня 1839-го. Це призвело до першої опіумної війни та насильного відкриття Китаю для торгівлі.

Піднебесна завозила у Європу шовк, порцеляну та чай. Європейці могли здійснювати торгівлю з країною через єдиний порт у місті Кантон - нині Гуанчжоу. Це викликало торговельний дисбаланс між Китаєм та Британською імперією, що панувала на морях та океанах. Щоб порушити його, Ост-Індська торгова компанія почала продавати до Китаю опіум, вирощений в Індії. Наркотичний засіб використовували як знеболювальне. Незалежні торговці та контрабандисти погодилися доставляти опіум до Китаю та швидко збагачувалися за рахунок китайського срібла. Всередині країни почали з'являтися десятки мільйонів наркоманів, серед яких були й поважні імператорські чиновники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець порушив заборону китайського імператора

Китай намагався протидіяти, а британське суспільство тиснуло на своїх політиків з вимогою насильного "відкриття Китаю". Англія почала тримати у прибережних водах провінції Гуандун свої військові кораблі та готуватися до зіткнення, для якого очікували лише на привід.

Його надав імператорський надзвичайний уповноважений Лінь Цзесюй, який блокував англійську торговельну факторію в Кантоні та наказав солдатам знищити близько 19 тис. ящиків і 2 тис. тюків опіуму. Англійці переселились у Макао, а британський флот без оголошення війни почав обстрілювати китайські кораблі. Імператор не злякався й оголосив Китай закритим для торговців з Британії та Індії.

У відповідь Велика Британія оголосила війну Китаю та перемогла його за 3 роки, маючи близько 5 тис. військових. Проти них виступила 220-тисячна маньчжурська восьмизнаменна армія, що не мала жодних переваг у озброєнні. Британці нав'язали країні Нанкінський договір, за яким отримали у довічне користування острів Гонконг, право відкрити торгові представництва у Шанхаї та інших містах. Тоді ж поновили активну торгівлю опіумом, що призведе до наступного спротиву китайців 1856 року.

Торгівлю та вживання опіуму у Китаї забороняли імператорські декрети 1729-го та 1799 року. Першу велику партію наркотику - 1,4 т - нелегально продала британська Ост-Індська торгова компанія 1775 року.

Зараз ви читаєте новину «Китаю оголосили війну через лікарський засіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути