вівторок, 26 березня 2013 16:18

Кам'яні кораблі були ярмарками бронзового століття

Автор: Фото: chevy-niva.ru
  Мегалітичний корабель у Швеції
Мегалітичний корабель у Швеції

Археологи запропонували нове пояснення мегалітичним спорудам, розкиданим балтійським узбережжям. Можливо, вони слугували не поховальними комплексами, а місцем для торгівлі.

До такого висновку дійшли шведські вчені з Ґетеборзького університету, повідомляє портал Alpha Galileo.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На корабель-символ Швеції чекає друга смерть

Споруди з масивних каменів, які своїм розташуванням нагадують обриси кораблів, звичайні для Балтики, причому особливо багатий на них шведський острів Ґотланд. Вважається, що ці комплекси зводилися на місці поховань і сприймалися людьми бронзового століття як "кораблі мертвих", призначені для мандрівок по загробному світу.

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Кам'яний корабель на Ґотланді
Кам'яний корабель на Ґотланді

Шведські вчені знайшли їм більш прозаїчне пояснення: можливо, кораблі відзначали місця торжищ, де зустрічалися мореплавці з різних регіонів. На цю думку вчених наштовхнув той факт, що час будівництва кораблів (перше тисячоліття до нашої ери) збігся з різким зростанням числа металевих виробів у жителів Скандинавії.

Справа в тому, що бронза була одним з основних предметів торгівлі. Але при цьому, на відміну від торжищ епохи вікінгів, місце розташування ринків бронзового століття вченим невідоме. На думку авторів нової гіпотези, кам'яні кораблі і є ті самі ринкові площі, які раніше науковці просто не брали до уваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля берегів Сицилії знайшли іспанський корабель 18 століття

Про те, що кам'яні кораблі були пов'язані з торгівлею, говорить їхнє розташування. Як показали дослідники, практично всі споруди подібного роду знаходилися в легкодоступних місцях, поряд з бухтами або гирлами річок. Швидше за все, неподалік від них розміщувалися порти, а самі кам'яні кораблі були копіями торгових суден.

Нагадаємо, що нещодавно шматки тканини з кропиви допомогли археологам з'ясувати, що в бронзовому столітті між Скандинавією і Центральною Європою існували стійкі торговельні зв'язки.

Зараз ви читаєте новину «Кам'яні кораблі були ярмарками бронзового століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути