середа, 17 травня 2006 10:58

На атлантичному узбережжі США археологи знайшли корабель Кука

Американські археологи знайшли у берегів штату Род-Айленд, США, чотири затоплених кораблі британського флоту. Один з них - вірогідно "Індевор", на якому відомий мандрівник Джеймс Кук досліджував Тихий океан у 1768-1771 роках.

З дна були витягнуті різні деталі корпусів кораблів. Також вдалося знайти гармату, якір і частини керамічного посуду. Місце затоплення кораблів було виявлено за допомогою сонарів і завдяки вивченню історичних документів, що визначили район пошуків.

"Індевор" був серед тринадцяти кораблів, що 1778 року, у ході війни американських колоній за незалежність від Великобританії, були затоплені за рішенням командування британського флоту для того, щоб перекрити прохід у гавань порту Ньюпорт. У такий спосіб британці мали намір не допустити в порт французькі кораблі, що поставляюли допомогу американським повстанцям.

Наразі археологи не можуть точно визначити, яке саме з затоплених судів є "Індевором". Як вважають організатори досліджень, жодних предметів, що мають зв"язок з Куком, знайти в будь-якому випадку не удасться, через те що корабель був затоплений сім років по тому, як дослідник закінчив своє плавання на ньому.

Після подорожі на "Індеворе", що скінчилася 1771 року, і в ході якої Джеймс Кук картографував острова Нової Зеландії і досліджував східне узбережжя Австралії, він зробив ще декілька подорожей по Тихому океані на кораблі "Діскавері". У лютому 1779 року Кук був убитий аборигенами Гавайських островів і похований командою у водах Тихого океану, повідомляє CNN.

Зараз ви читаєте новину «На атлантичному узбережжі США археологи знайшли корабель Кука ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі