середа, 19 грудня 2018 16:48

Як жило волинське містечко на початку ХХ ст. - фото
8

Радивилів 1910-1915
Фото: polona.pl
Радивилів 1910-1915
Радивилів 1910-1915
Радивилів 1910-1915
Радивилів 1910-1915

Gazeta.ua пропонує переглянути фото волинського містечка Радзивилова - тепер Радивилів. У 1940–1993-х називалось Червоноармійськ. На листівках містечко початку ХХ ст. - Липова вулиця, місцевий костел і приміщення офіцерського зібрання.

Досить цікавим є приміщення офіцерського зібрання. У ньому діяли бібліотека, їдальня, фехтувальний і гімнастичний зали, стрільбище. Проводили танцювальні та музичні вечори, домашні спектаклі, лекції та збори. В офіцерських зібраннях були заборонені маскаради та азартні ігри. Виняток - карткові ігри не на гроші.

У своєму щоденнику військовий Микола Врангель написав: "Спостерігав веселу побутову сцену. Брудними вулицями, пірнаючи у вибоїни, рухалася таратайка. У дишло для пари була запряжена одна волохата щуроподібна коняка. На таратайці сидів хлопчина з балалайкою. За візником стояв оббитий потертий червоний безногий диван, на якому лежала, прив'язана до нього, свиня, яка вищала гучним голосом. Ззаду тарадайки йшла прив'язана до неї корова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядали кияни на початку ХХ ст. - добірка фото

Про післявоєнний Радзивилів 1920-го залишив спогади Ісаак Бебель: "Рухаюся один до Радзивілова. Тяжка дорога. Нікого дорогою, боюся на кожному кроці зустріти поляків. Минуло благополучно, у районі Радзивілова ніяких частин, у містечку - смутно, мене посилають на станцію, все спустошене і зовсім звикло до змін населення".

В інтернеті показали фото перегонів, які відбувалися у Львові 29 серпня 1929-го.

Захід організував Малопольський автомобільний клуб.

Зараз ви читаєте новину «Як жило волинське містечко на початку ХХ ст. - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути