Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2020 08:20

Із країни вигнали всіх іноземців

Із країни вигнали всіх іноземців
Сьоґунат - найвища військова рада, намагався боронити країну від іноземців. Фото: Osaka Castle main tower

Сьоґун Токуґава Іємоті 25 червня 1863-го наказав вигнати з Японії всіх іноземців. Сьоґунат намагався боронити країну від іноземців, але протистояти їхнім добре оснащеним флотиліям і військам він не міг.

Японію в ті роки спіткав голод, найбільший за всю її історію, від якого померло декілька мільйонів людей. Безоглядна політика уряду викликала ряд повстань, до яких приєдналися навіть самурайські чиновники, члени міських управ. Більшість самураїв, які традиційно вважалися елітою суспільства, збідніли та перетворилися на боржників купців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї почали нападати на християн

Сьоґунат також зазнав краху у дотриманні свого зовнішньо-політичного курсу "закритої країни". Судна Росії, Британії і США, держав, які розпочали гонитву за колоніями в Азії, почали постійно з'являтися біля японських берегів. Вимагали від самурайського уряду відкрити порти і підписати торговельні угоди. Довелося укласти з США, Росією, Великою Британією, Голландією і Францією нерівноправні договори "дружби й торгівлі". Надавали право іноземцям торгувати в Японії за пом'якшеного режиму оподаткування.

Ці договори поклали кінець ізоляції країни і сильно вдарили по престижу сьоґунату. Вони спричинили недовіру до нього як серед простого населення, так і самураїв. Під тиском опозиційних сил Токуґава Іємоті офіційно зрікся поста лідера країни.

Китай 21 червня 1900-го оголосив війну Альянсу восьми держав. До кінця XIX століття Китай пережив дві Опіумні війни, після яких кожен десятий китаєць був наркоманом. Слідом за англійцями туди кинулися інші європейські держави, а також Японія і США.

Зараз ви читаєте новину «Із країни вигнали всіх іноземців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути