середа, 21 червня 2023 19:25

У Китаї почали нападати на християн

У Китаї почали нападати на християн
На початку ХХ століття Китай воював з провідними державами світу. Фото gettyimages

Китай 21 червня 1900-го оголосив війну Альянсу восьми держав.

До кінця XIX століття Китай пережив дві Опіумні війни, після яких кожен десятий китаєць був наркоманом. Слідом за англійцями туди кинулися інші європейські держави, а також Японія і США. Китай став напівколонією цих країн. Китайцям активно насаджували християнство.

Почали з'являтися таємні товариства – "загони справедливості і миру". Бідні селяни, ремісники, що втратили роботу, робітники, демобілізовані солдати навіть жінки і підлітки входили у їх склад. Найбільшими були "Їхетуань". Їх називали ще "боксерами" – через емблему з малюнком кулака. Хотіли очистити від іноземців Пекін, та противились владі, що їх підтримувала.

Повстанці склали власний статут із десяти правил, його підтримав офіційний уряд імперії. Озброєні ножами "боксери" захопили Пекін. Вбивали християн. Імператриця мусила оголосити війну іноземцям, але серйозно воювати уряд не збирався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полонених закопували живцем або переїжджали танками

Іноземні дипломатичні представництва в Пекіні попросили для свого захисту міжнародний військовий загін. Під захистом півтисячі вояків перебувало близько тисячі іноземців та 3 тис. китайців-християн.

Китайці почали вимагати, щоб іноземці протягом доби покинули Пекін, інакше за їх життя уряд відповідати не може.

Російська імперія, США, Німеччина, Великобританія, Франція, Японія, Австро-Угорщина та Італія об'єдналися в Альянс восьми держав. Сили коаліції захопили місто Тяньзінь та Пекін. Влаштували масовий грабіж: в порти йшли цілі ешелони, наповнені золотом і предметами мистецтва з імператорських палаців.

У вересні китайський уряд на невигідних умовах об'єднався із альянсом, аби придушити повстання. Іноземним військам надавалось право залишатись у Пекіні, а на Китай накладалось зобов'язання виплатити $333 млн як компенсацію за причинені повстанням збитки. Імператриця Ци Сі наказала нещадно винищувати "боксерів", яких нещодавно сама підтримала.

Війська Японії захопили китайське місто Нанкін, тодішню столицю 13 грудня 1937 року. Імператор Японії Хірохіто (1901-1989) вирішив завоювати Китай будь якою ціною. Японські солдати вбивали цивільних просто на вулицях, стріляючи в спину китайцям, які тікали від них.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї почали нападати на християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути