Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2013 11:48

"З Києва просто виганяли золотоординських митрополитів" – Білінський

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Митрополит Петро був першим, хто переніс кафедру до Москви
Митрополит Петро був першим, хто переніс кафедру до Москви

Російську точку зору щодо історії православ'я заперечують українські історики. Володимир Білінський стверджує, що київська митрополія ніколи не переносилася до Володимира-на-Клязьмі, а згодом до Москви. Таку точку зору він називає імперською облудою.

"Напередодні навали Батия до Києва з Константинополя прибув митрополит Іосиф. Він загинув під час штурму міста. У 1243 році за згодою Батия обов'язки митрополита виконував колишній ігумен Кирило. У 1250 році його висвятили на митрополита, але кафедру свою він переніс із Києва до Сарая, щоб бути поблизу хана. У 1261 році була утворена Сарайська єпархія. Цим Кирило продемонстрував свою цілковиту лояльність новій владі. Другому митрополиту Максиму також було велено сидіти в Сараї".

Третій митрополит Петро посідав кафедру з 1309 по 1326 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монголи в армії Батия становили заледве 20 відсотків

"Саме при ньому відбулися корінні політичні зміни, – каже Володимир Броніславович. – У 1320 році литовський князь Гедимін звільнив Київ від татарської залежності. Українські землі звільнилися від Золотої Орди. Саме з 1320 року митрополит Петро став у Києві персоною нон ґрата – небажаним. Людина, котра служила Золотій Орді не могла бути прийнятною для Литовсько-Руської держави. Не менші неприємності сталися для митрополита Петра в самій Орді. У 1312 році до влади прийшов мусульманин Узбек. Мусульманська релігія стала привілейованою. Під тиском ісламського духовенства хан запропонував митрополиту переїхати до своїх північних улусів. Відтак починаючи з 1320 року митрополити не могли мати свої кафедри ні в Сараї, ні в Києві. Їх там не приймали. Єдиним місцем, де вони могли перебувати, були північні улуси імперії – майбутня Московія".

За його словами, навіть російські енциклопедичні словники 19 століття визнавали факт існування окремих Східної та Західної митрополій. Російський енциклопедичний словник видавництва Крайя в 1855 році писав, що "1354 року Алексій був вибраний у митрополити. Того ж таки року константинопольський патріарх Філофей призначив в Росії другого митрополита – Романа. Відтоді західна митрополія відділилася від східної".

"Не слід звертати уваги на московську брехню, начебто Київська митрополія відділилася від Московської. Це тільки російська забаганка, бо Москва у всьому мала стояти вище Києва. Перед митрополитом Романом так звана західна митрополія мала на своєму престолі чотири митрополити. Рівно стільки, як і золотоординська, але зовсім інших" – запевняє Білінський.

Зараз ви читаєте новину «"З Києва просто виганяли золотоординських митрополитів" – Білінський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути