середа, 06 лютого 2013 13:19

"Про Золоту Орду складено чимало міфів"

"Про Золоту Орду складено чимало міфів"
Фото: rustyurks.ru

Біля Оренбурга ведуть пошук слідів Золотої Орди. Днями завершилася експедиція під керівництвом члена-кореспондента РАН Олександра Чібілева, повідомляє Наш-бузулукский-район.рф.

За словами учасника експедиції, керівника лабораторії природноїта історико-культурної спадщини Інституту степу Сергія Богданова:

"Про Золоту Орду складено чимало міфів, особливо на початку 20 століття, коли відзначалося 300-річчя дому Романових. Чимало створенню стереотипів посприяли і більшовики, коли знову затребуваною стала ідея державности. Знаєте, що хана Батия називали Саїн-ханом, тобто "справедливим"? Довгі роки Російська імперія входила до складу Золотої Орди, наші князі були васалами - так би мовити главами її суб'єктів федерації: їм вручалися ярлики на князювання. Не варто думати, що історія тих років - це тільки набіги, коли вирізувалося населення. Вирізували тільки непокірних, наприклад, тих, хто не платив податків. Загалом же співпраця була взаємовигідною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вперше знайшли ставку хана Золотої Орди

На території Оренбурга були знахідки, пов'язані з більш ранніми епохами, наприклад, скіфо-сарматської, археологи знаходили також окремі залізні наконечники стріл, але зв'язати їх точно з Ногайською Ордою не можна. Однак достеменно відомо, що при впаданні Сакмару в Урал розташовувалося середньовічне місто. На сучасній Набережній імовірно знаходилася ставка хана Басмана, а на горі Маяк - кладовище з мавзолеями. На місці сучасного Бузулука теж було місто ногайських татар Аулган (від тюркського "алга" - вперед, передовий). Щоправда, від нього теж не збереглося слідів.

Історія живе міфами, але вони ведуть не тільки в глухий кут, темряву невігластва. Вони спонукають допитливих розумом людей здійснювати відкриття. В історії все взаємопов'язане. Ми є генетично, антропологічно, політично спадкоємцями народів, які жили на цій території до нас. Архетипи нашої свідомості визначать життя наших нащадків.

Зараз ви читаєте новину «"Про Золоту Орду складено чимало міфів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути