Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2012 19:38

"Якщо хтось відкриє могилу Чингісхана, то світ рухне"

"Якщо хтось відкриє могилу Чингісхана, то світ рухне"
Фото: anomalia.kulichki.ru

Поховання Чингісхана розташоване у глухому закутку в південно-західній частині Монголії, кажуть дослідники Каліфорнійського університету. Де могила засновника й великого хана Монгольської імперії, досі було однією з найбільших загадок історії.

Чингісхан помер у серпні 1227 року під час чергового військового походу на Західний Китай. Його тіло поховальна процесія віднесла на батьківщину, в Монголію. На шляху ескорт убивав кожного подорожнього, щоб не помітив, у якому напрямку вони рухаються. Рабам, які здійснювали поховання Чингісхана, мечами відтяли голови. А потім убили і воїнів, які їх страчували. Тогочасний хроніст пише: "10 тисяч вершників топтали землю над місцем поховання Чингісхана, щоб не залишилося й найменших слідів від могили".

На пошук склепу Чингісхана вирушали десятки експедицій, але всі зазнали невдачі. Науковці з Каліфорнійського університету, які співпрацювали з монгольськими, повідомляють, що їм це вдалося. Зробили це за допомогою безпілотних літальних апаратів і супутників, з яких шляхом радіолокаційного сканування "прочесали" та сфотографували понад 10 тис. кв. км. Вивчаючи отримані знімки, вчені й виявили підземну споруду, яку вважають могилою Чингісхана.

Відкривачів критикують, що їхні докази недостатньо переконливі. Однак вони не поспішають розповідати всі таємниці, щоб уберегти поховання від "чорних" археологів.

— Ми не будемо розкопувати некрополь Чингісхана, незважаючи на легенди про сховані там численні скарби, — говорить професор Аотберт Лін з Каліфорнійського університету. — Він має бути під захистом ЮНЕСКО.

Бояться розкопувати поховання верховного хана й сучасні монголи.

— Якщо хтось відкриє його могилу, то світ рухне, — говорить літній пастух журналістам.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо хтось відкриє могилу Чингісхана, то світ рухне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути