Ексклюзиви
понеділок, 18 січня 2021 13:00

Дослідили давнє поховання дитини з домашнім улюбленцем

У французькому муніципалітеті Ольна археологи виявили давню могилу дитини, яку поховали разом із цуценям. Поховання датували I ст. н.е. - часами правління римських імператорів Августа й Тиберія.

На момент смерті дитині було 12 місяців. Її поклали в дерев'яну труну, від якої залишились лише цвяхи, пише The History Blog.

Довкола труни та на ній самій розмістили близько 20 глиняних посудин. Усередині були їжа та напої. У деяких мініатюрних вазах та скляних бальзамаріях, імовірно, були мазі та ліки. Типовими речами археологи називають мідну фібулу для одягу, іграшку у вигляді залізного обруча 30 см та вигнутого стрижня.

Автор: INRAP
  Однорічного хлопчика поховали із цуценям та багатьма погребальними дарами
Однорічного хлопчика поховали із цуценям та багатьма погребальними дарами

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили дитяче поховання, якому 8 тис. років

Біля хлопчика поклали цуценя, яке було його домашнім улюбленцем. Це довів ошийник із дзвоником, вкритий 15 бронзовими аплікаціями.

Також у похованні залишили єдиний молочний зуб на палиці. Припускають, що таке підношення зробили старший брат чи сестра померлого.

Поховання назвали вкрай рідкісним для галло-римської епохи та цього регіону, адже дитяча смертність досягала великих масштабів - зазвичай дітей ховали без будь-яких церемоній або просто спалювали.

Нещодавно під час розкопок давнього міста Яффа - тепер район Тель-Авіва в Ізраїлі - археологи виявили останки немовля, яке поховали 3,8 тис. років тому в глечику.

Існують припущення, що так намагалися зберегти маленькі крихкі тіла, захистити їх від навколишнього середовища. Але археолог Ізраїльського управління старожитностей Йоав Арбель не виключає і символічної практики. За його словами, посудина могла символізувати жіночу утробу, а поховання в ній повертало дитину назад до матері-землі.

Зараз ви читаєте новину «Дослідили давнє поховання дитини з домашнім улюбленцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути