середа, 23 грудня 2020 14:47

Знайшли глечик зі скелетом немовляти

Знайшли глечик зі скелетом немовляти
Немовлят в глечиках на території Ізраїлю ховали з часів бронзового віку до XX ст. Фото: Israel Antiquities Authority

Під час розкопок давнього міста Яффа - тепер район Тель-Авіва в Ізраїлі, археологи виявили останки немовля. Його поховали 3,8 тис. років тому в глечику.

Існують припущення, що таким чином намагалися зберегти маленькі крихкі тіла, захистити їх від навколишнього середовища. Але археолог Ізраїльського управління старожитностей Йоав Арбель не виключає і символічної практики. За його словами, посудина могла символізувати жіночу утробу, а поховання в ній повертало дитину назад до матері-землі, повідомляє Live Science.

Немовлят ховали в глечиках ще з періоду бронзового віку. Цю практику деякі родини в регіоні застосовували й менше ніж 100 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмалювали та відрізали руки. Виявили дитяче поховання, якому 8 тис. років

Під час подальших розкопок команда археологів натрапила на залишки амфор для вина елліністичного періоду, а також на 30 монет різних часів.

Найбільш дотепною знахідкою назвали давньогрецьку мозаїку, виявлену неподалік некрополя ​​IV ст. Вона містила напис: "Будьте мужні всі, хто тут похований. Це все!" Це свідчило про розуміння того, що смерть - спільна доля кожного.

2019 року археологи розкопали скелет дитини із драконячими браслетами на давньому некрополі фортеці Чавуштепе неподалік міста Ван на сході Туреччини. Похованню близько 2,7 тис. років.

Колись на місці сучасного Вану стояло місто Тушпа, що було столицею королівства Урарту. Фортецю Чавуштепе заклали за правління царя Сардурі II - 765-735 роки до н.е. Протягом 1961-1986 років археологи виявляли тут залишки оборонних стін цитаделі, царського палацу, храму, вежі і господарських приміщень.

За словами археологів, розкішний поховальний інвентар доводить, що еліта Урарту ховала маленьких дітей особливо ретельно, щоб підготувати їх до потойбічного життя.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли глечик зі скелетом немовляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути