середа, 26 серпня 2020 13:27

Знайшли скелет дитини з незвичайними прикрасами

Археологи розкопали скелет дитини із драконячими браслетами на давньому некрополі фортеці Чавуштепе неподалік міста Ван на сході Туреччини. Похованню близько 2,7 тис. років.

Колись на місці сучасного Вану стояло місто Тушпа, що було столицею королівства Урарту. Фортецю Чавуштепе заклали за правління царя Сардурі II (765-735 роки до н.е.). Протягом 1961-1986 років археологи виявляли тут залишки оборонних стін цитаделі, царського палацу, храму, вежі і господарських приміщень, повідомляє The History Blog.

3 роки тому дослідники натрапили на некрополь. Там ховали представників еліти царства, що жили у фортеці. Тут археологи зібрали срібні намиста, десятки сережок, брошку з левом і пояс, прикрашений міфологічними персонажами.

Дитину знайшли 2019-го. На час смерті їй було 3 роки. Шию скелета прикрашало розкішне намисто, а біля черепа стояла миска з подарунками. Гарно оброблені мідні браслети з драконячими головами називають унікальною знахідкою для регіону. За словами археологів, розкішний поховальний інвентар доводить, що еліта Урарту ховала маленьких дітей особливо ретельно, щоб підготувати їх до потойбічного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підлітки знайшли глечик із золотими монетами

Автор: Anadolu Agency
  Знайшли поховання 3-річної дитини із прикрасами
Знайшли поховання 3-річної дитини із прикрасами
У листопаді 2019 року археологи виявили залишки 2 немовлят, похованих у "шоломах" із черепів інших дітей у межах Андських гір в Еквадорі. Оброблений череп старшої дитини помістили як шолом над головою немовляти, щоб обличчя того дивилося крізь склепіння. Одній дитині було близько 18 місяців, "шолом" для неї зробили з черепа дитини 4-12 років. Другій було 6-9 місяців. Припустили, що цей ритуал мав на меті захистити несформовані душі від небезпек загробного світу.
Зараз ви читаєте новину «Знайшли скелет дитини з незвичайними прикрасами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути