Ексклюзиви
субота, 03 лютого 2018 17:32

Йосиф Сталін вважав Євгена Коновальця своїм особистим ворогом

Йосиф Сталін вважав Євгена Коновальця своїм особистим ворогом
Учасники першого конгресу ОУН, 3 лютого 1929 Фото: wikipedia.org

3 лютого 1929 року у Відні відбувся перший Конгрес представників націоналістичних організацій, на якому було проголошено створення Організації українських націоналістів. Керівником обрали полковника Євген Коновальця, який пізніше стане особистим ворогом Сталіна.

Історію ОУН виводять від Української військової організації. Коли поразка ЗУНР і УНР у війні з більшовицьким урядом України стала практично невідворотньою, 30 липня 1920 року у Празі відбувся установчий з'їзд УВО. Українські січові стрільці та армія ЗУНР, склали ядро новоствореної організації.

В середині 1920-х років виникли Легія українських націоналістів та Група української національної молоді. На початку 1927 року вони підготували спільний проект Союзу організацій українських націоналістів і 12 липня в Празі провели установчий з'їзд, який прийняв рішення запросити до об'єднання інші організації і приватних осіб, які поділяють їх ідеологічні установки. Ця ідея була підтримана Коновальцем, пише сайт jnsm.com.ua.

Голова УВО Євген Коновалець вважав за необхідне створення легально діючого політичного крила УВО. Натомість УВО мала стати суто бойовою організацією. Увесь час від заснування УВО і до своєї смерті Євген Коновалець - провів за кордоном. Пересувався Європою провідник з литовським паспортом у кишені. Євген Коновалець намагався налагодити відносини з іноземними організаціями, зокрема з Лігою Націй, японцями і німцями.

28 січня 1929 року у Відні розпочав роботу Конгрес представників націоналістичних організацій за участю ЛУН, ГУНМ, УВО та Союзу української націоналістичної молоді. Цей Конгрес завершився 3 лютого створенням громадсько-політичного руху Організація українських націоналістів (ОУН). Її метою якого було оголошено захист українського етнічного населення від репресій та переслідування з боку влади Польщі та СРСР, побудова на всій українській етнічній території незалежної держави на принципах пріорітетності інтересів українців як нації. Першим керівником ОУН став Євген Коновалець, який залишався одночасно і керівником УВО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бандера став Героєм України

Литовський уряд частково фінансував діяльність ОУН. Після створення ОУН Коновалець домовлявся із урядами Західної Європи та діаспорою.

"Він здобував кошти на розвиток організації. За ці гроші проводилося видавництво друкованих засобів масової інформації "Сурма", "Розбудова нації"", розповідає працівник Центру досліджень визвольного руху Ігор Дерев'яний.

В 1930-х роках у середовищі ОУН загострився конфлікт між двома поколіннями в ОУН. Молодь і крайовики були прихильниками радикальних методів боротьби – атентати, експропріація, теракти. Натомість представники старшого покоління були прихильниками суто мирних заходів. Коновалець у цій ситуації виступав у ролі того, хто залагоджував усі конфліктні ситуації.

Діяльність Коновальця викликала інтерес до нього у НКВД. Йосип Сталін вважав Євгена Коновальця своїм особистим ворогом, зазначає сайт "Дивись.інфо". Ще протягом 1920-их років відбулося декілька замахів на Євгена Коновальця. Їх намагалися здійснити різні агенти радянських спецслужб. А 1933 у Москві під особистим наглядом Сталіна був розроблений план спецоперації під кодовою назвою "Ставка". Виконавцем замаху став агент радянської служби зовнішньої розвідки Павло Судоплатов. Відтак про перебіг операції інформували особисто Сталіна. За тиждень у Кремлі Судоплатов доповів план керівнику СРСР, керівнику НКВС Єжову та голові ЦВК УРСР Петровському. Останній заявив, що Коновальцю заочно винесено смертний вирок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стали до бою відразу з двома людиноненависницькими імперіями" - ветеранів УПА визнали учасниками Другої світової

Було дуже багато замахів на Коновальця впродовж 20-х і 30-х років. Операцію з вбивства Коновальця розпочали у 1933 році.

Замах на Євгена Коновальця стався 23 травня 1938 року у ресторані "Атланта". Московський агент вручив провіднику ОУН коробку цукерок з українським орнаментом і запискою "від друзів". Вибуховий механізм спрацював у момент, коли коробка опинилася у горизонтальному положенні. А це дало час Судоплатову безпечно покинути ресторан. Довший час не було жодних доказів про причетність Кремля до загибелі Коновальця. Проте історикам таки вдалося поставити всі крапки над "і".

Після смерті Коновальця у 1940 році усе відбувається розвал ОУН на бандерівців та мельниківців. Бандерівці хотіли діяти революційними методами у той час, як мельниківці були більш помірковані та стримані.

Цього року більш широко відзначатимуьть день народження Євгена Коновальця. Про це повідомили активісти ГО "Добровольчий рух ОУН". І цього року націоналістичні сили з метою консолідації молоді планують провести молодіжний фестиваль у місті Зашкові на Львівщині, де народився Євген Коновалець.

Організація українських націоналістів (ОУН) і Українська повстанська армія (УПА) – відокремлені організації, які мали одну ідеологію, однак існували в різний час. Про рух збройного опору УПА існує багато міфів. Те, що українською повстанською армією командував особисто Степан Бандера, не зовсім відповідає дійсності.

УПА було засновано у 1942. Першим командиром постанців став Василь Івахів. Після його загибелі 13 травня 1943 року посаду Головного командира УПА обійняв крайовий провідник ОУН на Волині Дмитро Клячківський. Із грудня 1943 і по 5 березня 1950 УПА командував Роман Шухевич. Останнім керівником повстанців став Василь Кук. Його арештували 23 травня 1954 року.

Зараз ви читаєте новину «Йосиф Сталін вважав Євгена Коновальця своїм особистим ворогом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути