неділя, 15 червня 2014 13:00

Ініціатором вбивства міністра Пєрацького був 25-річний Степан Бандера

  Степан Бандера
Степан Бандера

Ініціатором вбивства міністра Пєрацького був 25-річний Степан Бандера.

В організації тоді мав псевда "Баба" і "Лис". Уперше Бандера заявив про це на нараді Проводу організації у квітні 1933-го.

"Бо хто був Пєрацький? Пєрацький – це послідовний погромник українського національного життя на ЗУЗ, – пояснював вибір жертви "Вісник Організації державного відродження України", що вийшов за два місяці після атентату. Пєрацький – це організатор погромів українців на ЗУЗ поліцейсько-уланськими бандами, це автор поліцейських знущань і катувань українських політичних в'язнів".

План замаху готував 27-річний Роман Шухевич, псевдо "Дзвін" – бойовий референт Крайової екзекутиви ОУН. За його наказом у травні до Варшави приїхав зв'язковий між Крайовою екзекутивою ОУН ЗУЗ та Проводом ОУН за кордоном Микола Лебідь – "Марко" – із нареченою Дарією Гнатківською, псевдо "Ода". Удвох щодня стежили за Пєрацьким, занотовували його розпорядок і звички.

Виконати замах зголосилися троє бойовиків ОУН. Та двоє відмовилися, коли дізналися, що справа ризикована для життя. Залишився 21-річний Григорій Мацейко – "Ґонта".

Мацейко прибув до Варшави 12 червня. Мав фальшиві документи на ім'я випускника гімназії Володимира Ольшанського. "Говорив з галицьким акцентом та робив враження інтелігентної людини", – описували його згодом сусіди.

Тим часом Марко рапортував: Пєрацький щодня буває у "Товариському клубі", тут найкраще і здійснити напад. На справу вирушили втрьох – Лебідь, Гнатківська та Мацейко. Перші двоє прогулювалися вулицею Фоксаль, удаючи закохану пару. Коли побачили автомобіль Пєраць­кого, подали знак "Ґонті". Той пішов у бік кафе, до якого прямував міністр.

На початку 1934 року чеська поліція у Празі натрапила на архів, що зберігав головний канцелярист ОУН Омелян Сеник. Документи віддали польським колегам. Там були імена більшості керівників Крайового проводу, зокрема й Степана Бандери.

Зараз ви читаєте новину «Ініціатором вбивства міністра Пєрацького був 25-річний Степан Бандера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути