вівторок, 02 липня 2013 16:53

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

"Імовірною причиною конфлікту на Волині були радянські партизани" - історик

Автор: Фото: Євген Борісов
 

Про причини, які спровокували конфлікт на Волині у1943 році між українцями і поляками для Gazeta.ua розповіла доцент Волинського університету Оксана Каліщук.

"Дуже часто залишають десь збоку позицію Радянського союзу щодо українсько-польського конфлікту, й ілюструють дуже загальними, - нагадала жінка. - Але треба пам'ятати декілька дуже важливих речей, пов'язаних із цим. Це, власне, використання місцевого населення у своїх цілях. Зокрема, не секрет, що польські населені пункти ставали дуже потужною підпорою для радянської партизанки, для радянських спецзагонів і так далі".

Жінка переконана, що присутність червоних партизанів відіграла важливу роль у розгоранні міжнаціонального конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поляки мовчать про те, що на Ковель йшли озброєні загони з Варшави"

"Розгортання найбільш трагічного періоду — весни-літа 1943 року на Волині збігся із появою там радянських партизанських загонів, - каже вона. - Це звичайно не є прямим доводом, але принаймні опосередкованим. Чому саме так сталося?"

Крім того Каліщук зауважила, що дослідники мало зважають на соціально-економічні причини конфліку.

"Очевидним є вплив соціально-економічних і психологічних чинників на розгортання цього конфлікту, про що взагалі дуже мало говориться, - сказала доцент. - Перш за все, дивіться, основне українське населення - це селяни. Коли в умовах Другої Речі Посполитої на і так не багату на землі Волинь, Галичину приїжджають усадники, яким дають найкращі землі, більшу їх кількість. Зрозуміло, що це саме по собі викликає уже підсвідоме незадоволення. І уже для селянина, для якого земля є дуже важливим життєвим фактором, без якого він узагалі себе не мислив. Саме оцей момент є ключовим для розуміння його подальших дій у боротьбі за виживання і землю".

Зараз ви читаєте новину «"Імовірною причиною конфлікту на Волині були радянські партизани" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути