середа, 20 листопада 2019 08:20

Художник став мільйонером

Художник став мільйонером
У Парижі відкрили першу виставку Сальвадора Далі. Фото: www.vintag.es

У Парижі відкрили першу виставку художника-сюрреаліста 25-річного Сальвадора Далі 20 листопада 1929-го. Через кілька років Сальвадор Далі стає популярним митцем і мільйонером.

Талант Сальвадора до малювання проявився у досить юному віці. Уже в чотирирічному віці він, з дивною для такої маленької дитини старанністю, намагався малювати. Першу свою картину Сальвадор Далі намалював, коли йому було шість.

1929 року картини Сальвадора Далі почали приносити йому популярність, вирішив взяти участь у виставці. В центральній галереї Гоеманса виставили 11 робіт митця, серед них: "Портрет Поля Елюара", "Загадка бажання", "Великий мастурбатор". На картині "Святе серце" є надпис:" Іноді я заради задоволення плюю на портрет своєї матері". Після виставки батьки Далі позбавляють сина спадщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядав Сальвадор Далі у молоді роки - рідкісні фотографії

Далі закохався в жінку — Олену Дьякову або Галу. У той час вона була дружиною письменника Поля Елюара, але стосунки її з чоловіком на той час вже були прохолодними. Гала стала музою, натхненням генія Далі. Серед найвідоміших полотен - "Постійність пам'яті" з незвичайно м'якими, годинниками, які розпливаються.

1940-го Далі втік з зайнятої нацистами Франції, емігрував до США. Він написав книгу "Таємне життя Сальвадора Далі". Ближче до 80-х років у Далі почалися проблеми із здоров'ям. Помер 23 січня 1989 року. Його тіло забальзамували, на його прохання, і протягом тижня він лежав у музеї у Фігерасі. Сальвадора Далі поховали в центрі музею його імені під плитою, що немає жодних позначок.

Сальвадор Далі - каталонський художник, скульптор, гравер, письменник, один з найвидатніших сюрреалістів ХХ століття. Незмінними темами його творінь були руйнування, тлінність, смерть та світ сексуальних переживань людини.

Зараз ви читаєте новину «Художник став мільйонером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути