четвер, 18 січня 2018 13:30

Художник Іван Їжакевич спізнився на іспит у Академії мистецтв
17

Автор: uamodna.com
  Художник Іван Їжакевич
Художник Іван Їжакевич

18 січня 1864 у Вишнопілі на Черкащині народився український художник Іван Їжакевич.

Його батьки були бідні селяни. Іван самостійно навчився читати та писати. Мріяв стати художником.

У 10 років він поїхав до Києва. Влаштувався служити посошником у архієрея при монастирі. У 15 років склав іспити до іконописної школи при Києво-Печерській лаврі. Там він учився 2 роки.

З автопортретом йде до художника Миколи Мурашка. Мурашко дізнався про бідність Їжакевича й спитав, хто платитиме за навчання. Їжакевич задумався і в цей час Мурашка покликали у терміновій справі. Молодий художник почав змальовувати голову дівчини з картини, що висіла в кімнаті. Мурашка вразила художня вправність та швидкість Їжакевича. Він запропонував юнакові працювати помічником. У школі Їжакевич був одним із найкращих учнів. Микола Врубель та Адріан Прахов запропонували Їжакевичу реставрувати фрески ХІІ ст. в Кирилівському монастирі. Він займався цим 2 роки.

1884 року Їжакевич поїхав вступати до Академії мистецтв у Петербурзі. Там він на 4 години спізнився на іспит. Їжакевич 2 місяці клопотав про дозвіл додатково скласти іспити і таки став вільним слухачем. За успіхи його кілька разів нагороджували срібними медалями.

У Петербурзі Їжакевич обвінчався з Аграфеною Яковлевою, у них народився син Олександр. У художника стало скрутно з грошима й він залишив Академію. Став вчителем малювання середньої школи і почав самостійно займатись творчістю. Їжакевич став популярним художником-ілюстратором журналів. Згодом його дружина захворіла на туберкульоз і померла, 16-річний син наклав на себе руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрески Михайла Бойчука заштукатурили після його розстрілу

Їжакевич у 44 роки повернувся до Києва. Вирішив стати монахом Лаври. Але закохався у Марію та взяв із нею другий шлюб. Вони поселилися в Києві на Пріорці. Їхній син Михайло став композитором і музичним редактором.

Художник почав писати картини про історичний Київ, Дніпро, пейзажі. 1910 року разом із Фотієм Красицьким взяв участь у випуску плакату з портретом і біографією Тараса Шевченка. Він вийшов накладом 100 тисяч примірників. Ілюстрував "Буквар" українською мовою, писав п'єси з сільського життя — "Гречаники", "Стара школа", підібрав музичний супровід.

Картини Івана Їжакевича
Фото: uamodna.com
Картини Івана Їжакевича
Картини Івана Їжакевича
Картини Івана Їжакевича
Картини Івана Їжакевича

1919 року в Києві Їжакевич брав участь у створенні Першої професійної спілки художників. Розписував Борисоглібську церкву, Успенський собор Києво-Печерської лаври), писав портрети та пейзажі. Створював ілюстрації до "Кобзаря".

Для геологічного музею Академії наук України робив тематичні панно про історія Землі. Писав картини для будинку-музею Шевченка в Києві. Усього за життя написав 200 творів, присвячених Шевченку.

У 1940 році його дружина Марія потрапила під трамвай і загинула.

Їжакевич залишився в Києві у роки Другої світової. Він працював над "Енеїдою" Котляревського.

Помер Іван Їжакевич 19 січня 1962 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.

12 січня 1873 року народився український маляр, архітектор та графік Василь Кричевський. Займався оформленням книжок. 1903 року його першою роботою стала обкладинка альбому малюнків до "Енеїди" Котляревського.

Зараз ви читаєте новину «Художник Іван Їжакевич спізнився на іспит у Академії мистецтв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути