Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 08:20

Хімік заповів $250 млн на премії науковцям

Хімік заповів $250 млн на премії науковцям
Шведський хімік Альфред Нобель запатентував динаміт 1867 року. Фото: fotik

В Шведсько-норвезькому клубі в Парижі мільйонер Альфред Нобель 27 листопада 1895-го підписав заповіт. Більшу частину своїх статків передавав на заснування спеціальної премії. Фонд Нобелівської премії склала сума в 31 млн крон - близько $250 млн зараз.

Альфред Нобель (1833–1896) розбагатів на виробництві динаміту, який винайшов ­1867-го. Відкриття принесло Нобелю всесвітню славу і фінансове благополуччя. На хвилі піднесення промисловості Альфред відкрив понад 90 фабрик по всьому світу. До кінця життя Нобель був власником близько 100 заводів, володарем 355 патентів на різні винаходи.

Що спонукало винахідника створити премію - невідомо. Відсотки із заощаджень мали щороку йти на відзнаки за досягнення у фізиці, хімії, медицині та фізіології, літературі й миротворчій діяльності. Заповіт Нобеля спочатку сприймали скептично. Рідня хіміка вимагала признати заповіт незаконним. Проте заповіт набув чинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Познайомилися ще студентами - подружжя вперше отримало Нобелівську премію

Зараз суми премій становлять 8 млн шведських крон – $1,1 млн. Кандидатів щорічно в день смерті Нобеля – 10 грудня – називає Шведська королівська академія наук. В Стокгольмі премію в галузі фізики, хімії, фізіології і медицини, літератури та економіки вручає король Швеції.

Нагородження Нобелівською премією миру відбувається в Осло. Її вручає голова Норвезького нобелівського комітету в присутності короля Норвегії та членів королівської родини. Разом з грошовою винагородою, лауреати отримують медаль і диплом.

Перше вручення Нобелівської премії відбулося 10 грудня 1901 року. Того дня лауреатами стали Вільгельм Рентген (Німеччина, фізика), Якоб ван Гофф (Нідерланди, хімія), Еміль Беринг (Німеччина, фізіологія і медицина), Франсуа Сюллі-Прюдом (Франція, література), Жан Дюнан (Швейцарія) та Фредерік Пассі (Франція, премія миру).

Вперше подружня пара стала лауреатами Нобелівської премії 23 жовтня 1947 року. Американським біохімікам Герті і Карлу Корі присудили премію "за відкриття каталітичного перетворення глікогену" з фізіології і медицині.

Зараз ви читаєте новину «Хімік заповів $250 млн на премії науковцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути