Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2023 14:05

Познайомилися ще студентами - подружжя вперше отримало Нобелівську премію
5

Вперше подружня пара стала лауреатами Нобелівської премії 23 жовтня 1947 року. Американським біохімікам Герті і Карлу Корі присудили премію "за відкриття каталітичного перетворення глікогену" з фізіології і медицині.

  Карл Корі. Фото: Вікіпедія
Карл Корі. Фото: Вікіпедія

Герті і Карл Корі народилися і жили в Австрії. Корі вчився в Університеті Карла Фердинанда в Празі з 1914 року. Там зустрів студентку Герту. Вони дружили і в 1916 році опублікували спільну статтю. З третього курсу Корі пішов на війну. У 1918 повернувся і завершив навчання в університеті. У 1920 році Герта і Карл одружилися в Відні. Прожили в шлюбі 37 років.

У 1922 році подружжя переїхало в США. Прийняли громадянство, знали мову. Карл отримав місце біохіміка в Державному інституті з вивчення злоякісних захворювань в Баффало. Через півроку Герта почала працювати в тому ж інституті. Там вони провели свої дослідження, за які отримали Нобелівську премію.
  Герта Тереза Корі. Фото: Вікіпедія
Герта Тереза Корі. Фото: Вікіпедія

Найбільше їх цікавив обмін вуглеводів. Головним результатом роботи подружжя став опис біохімічного циклу глікогену, біохімічної форми знаходження і запасання глюкози в м'язах і печінці. Вони розкрили повний цикл розщеплення і нового синтезу глікогену в організмі, який зараз називається циклом Корі. Це словосполучення зараз знають всі фахівці не тільки в біохімії, а й в спортивній медицині, фітнесі, харчуванні тощо.

У 1936 році Корі виявили глюкозо-1-фосфат, який згодом назвали ефіром Корі. У 1930-х роках, Корі встановили біохімічний механізм дії інсуліну - гормону, синтезованого і виробленого острівковими клітинами підшлункової залози. При нестачі інсуліну виникає цукровий діабет - захворювання, при якому глюкоза не може нормально засвоюватися клітинами і використовуватися ними в якості джерела енергії.
  Герта і Карл Корі в лабораторії. Фото: Wikimedia Commons
Герта і Карл Корі в лабораторії. Фото: Wikimedia Commons

Вивчаючи перетворення глюкози в глікоген, Корі спочатку описали перехід глюкозо-6-фосфату в глюкозо-1-фосфат під дією ферменту фосфоглюкомутази. Це відкриття зробили в 1938 році. П'ять років по тому при виділенні в кристалічній формі і очищення ферменту фосфорілази вони виявили, що цей фермент існує як в активній, так і в неактивній формах. Далі вони встановили біохімічні умови, в яких відбувається активація неактивної форми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виходець з України отримав Нобелівську премію з фізики

У 1944 році вчені синтезували в пробірці глікоген. Це підтвердило їх гіпотезу трьохетапного шляху біосинтезу глікогену з глюкози. Надалі Герті виявила ще один фермент, який бере участь в синтезі і розщепленні розгалуженої форми глікогену печінки і рослинних клітин. У цьому ж році вона отримала посаду ад'юнкт-професора біохімії в медичній школі Вашингтонського університету, а через три роки стала професором біохімії.

  Цикл Корі. Фото: Wikimedia Commons
Цикл Корі. Фото: Wikimedia Commons

У 1947 році подружжю присудили Нобелівську премію. Вони розділили її з аргентинським фізіологом Бернардо Усаем. Герті стала першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію в галузі фізіології і медицини. Через десять років жінка померла від міелосклероза - тривалої важкої хвороби, при якій кістковий мозок поступово заміщається волокнистою сполучною тканиною. Боролася з хворобою завдяки постійним переливання крові. У 1979 році Міжнародний астрономічний союз присвоїв ім'я Герті Терези Корі кратера на зворотному боці Місяця.

  Подружжя отримує Нобелівську премію. Фото:  Wikimedia Commons
Подружжя отримує Нобелівську премію. Фото: Wikimedia Commons

У 1960 році Карл одружився на подрузі сім'ї Енн Фицжеральд-Джонс. Прожив з нею 24 роки. Помер 20 жовтня 1984 року.

Щорічна церемонія визначення лауреатів премії імені Альфреда Нобеля цього року стартувала 1 жовтня та тривала тиждень. Церемонію вручення премій щорічно проводять10 грудня у річницю смерті Альфреда Нобеля. Цьогорічними лауреатами Нобелівської премії з економіки стали американці Вільям Нордхаус і Пол Ромер. Нобелівську премію миру отримали лікар Денис Муквеге та іракська правозахисниця та активістка Надя Мурад. 3 жовтня обрали лауреатів Нобелівської премії з хімії. Нагороджені Френсіс Арнольд, Джордж Сміт та сер Грегорі Вінтер за "направлену еволюцію ферментів та антитіл", повідомили на прес-конференції Нобелівського комітету. 2 жовтня лауреатами Нобелівської премії з фізики 2018-го стали Артур Ашкін із США, а також француз Жерар Муру та Донні Стрікленд із Канади.

Зараз ви читаєте новину «Познайомилися ще студентами - подружжя вперше отримало Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути