Ексклюзиви
середа, 23 травня 2018 08:20

Група дослідників розбилася на Північному полюсі

Група дослідників розбилася на Північному полюсі
Дирижабль "Італія". Фото: Bundesarchiv, Bild

У квітні 1928 року з Мілана на Північний полюс вилітає тримоторний дирижабль "Італія". На борту 16 чоловік - 13 членів екіпажу на чолі з будівником дирижаблів Умберто Нобіле (1885 – 1978), троє вчених та собака генерала – фокстер'єр Тітін. 23 травня 1928 року команда на дирижаблі "Італія" вперше досягає центру Північного полюсу. Через кілька днів вони розбилися.

Експедицію схвалює італійський лідер Італії Беніто Муссоліні (1883-1945). Присвоїв Нобіле звання генерала. Із архіпелагу Шпіцберген дирижабль долітає до Північного полюса менш ніж за добу. Рапортують в Італію про досягнення. Передовиці газет рясніють портретами Нобіле і учасників експедиції. На зворотному шляху дирижабль потрапляє в смугу густого туману, врізається в льодові брили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший чотирьохмоторний вантажний літак сконструював українець

Частина гондол злітає в небо з шістьма пасажирами на борту. Більше їх ніхто не бачив. Інша гондола падає на лід. Гине моторист, Нобіле розсікає обличчя, ламає гомілку і зап'ястя. Дев'ять осіб з травмами і собака лишаються на льоді. Серед уламків знаходять 125 кг провіанту, рацію та пістолет. В намет зносять поранених. Щоб його було помітно – фарбують в червоний колір. По рації цілодобово надсилають повідомлення: "SOS, Італія, Нобіле". Група розділяється на дві частини – геофізик Фінн Мальмгрен і штурмани Філіппо Цаппі та Адальберто Маріано йдуть на пошуки землі.

3 червня 22-річний російський радіоаматор Микола Шмідт з Костромської області ловить сигнал з табору. Дає телеграму в Москву, а звідти - в Рим. Починається рятувальна операція. В ній беруть участь 6 країн, 18 кораблів, 21 літак. 23 червня на одномоторному біплані "Фоккер" з крижини рятують генерала Нобіле з собакою. Через негоду літаки більше не можуть приземлятися на лід. Решта потерпілих чекає допомоги з моря ще два тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший у світі дирижабль згорів за 36 секунд

Росіяни відправляють криголами"Малигін" і "Красін". Вранці 12 липня "Красін" забирає на борт Маріано і Цаппі з групи, яка шукала землю. Фінн Мальмгрен загинув. На Цаппі - теплі речі Мальмгрена, він в хорошому фізичному стані. Його запідозрюють в канібалізмі – він їв м'ясо з тіла померлого. Із табору "Червоного намету" рятують п'ятьох вцілілих.

Повернення в Італію стає для виживши кошмаром. Муссоліні в люті через провал експедиції. Газети цькують Нобіле, його розжалують з генералів. Пишуть, ніби він більше дбав про виживання собаки, ніж людей. Умберто Нобіле виїжджає до СРСР займатися дирижаблебудуванням.

6 травня 1937 року в штаті Нью-Джерсі згорів найбільший у світі дирижабль "Гінденбург". Загинуло 35 із 97 людей, що були на його борту. Ще одна людина на землі.

Зараз ви читаєте новину «Група дослідників розбилася на Північному полюсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути