неділя, 13 травня 2018 08:20

Перший чотирьохмоторний вантажний літак сконструював українець

Перший чотирьохмоторний вантажний літак сконструював українець
Ігор Сікорський - авіаконструктор, учений, винахідник, філософ. Фото: Calameo

13 травня 1913 року у Петербурзі здійснив перший політ перший у світі 4-моторний літак "Руський витязь" (загальна маса майже 5000 кг), побудований на Російсько-Балтійському заводі за проектом київського авіаконструктора Ігоря Сікорського. Через два з половиною місяця він установив світовий рекорд, протримавшись в повітрі 1 годину 54 хвилини з сімома пасажирами.

Першопочатково чотирьохмоторний літак, який дав початок важкій авіації називався "Гранд", а в травні 1913 року був перейменований в "Великий Російсько-Балтійський", а в кінці червня — в "Руський Витязь". Сікорський створив його як дослідний літак для стратегічної розвідки зимою 1912—1913 років. Літак відіграв важливу роль в історії авіації — він є прототипом всіх подальших важких літаків з двигунами, встановленими в ряд на крилі незалежно від їх схеми. Прямим його продовжувачем є літак "Ілля Муромець", перший екземпляр якого був побудований в жовтні 1913 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 110 років тому відбувся перший політ на гелікоптері

Ігор Іванович Сікорський ( 25 травня 1889, Київ, Російська імперія — 26 жовтня 1972, Істон, США) — російський та американський авіаконструктор, учений, винахідник, філософ. Творець першого в світі чотирьохмоторного літака "Руський вітязь" (1913 рік), пасажирського літака "Ілля Муромец" (1914 рік), трансатлантичного гідроплану, серійного вертольоту одногвинтової схеми (США, 1942 рік). Ігор Івнович був молодшою дитиною в сім'ї відомих лікарів.

Майбутній авіаконструктор закінчив петербурзьке морське училище. Навчався в Київському політехнічному інституті. В 1908 році побудував свої перші два прості гелікоптери, але переключився на побудову літаків. До 1939 року Сікорський створив біля 15 типів літаків. З 1939 року перейшов на конструювання вертольотів одногвинтової схеми з автоматом перекоса, які отримали широке поширення.

З початком Першої світової війни Сікорський переобладнав своїх літаки "Ілля Муромець" під бомбардувальники. Революція в Російській імперії призупинила роботу Сікорського. Він був змушений виїхати за кордон. Легко отримав закордонний паспорт завдяки популярності. На початку 1918 року з 500 англійськими фунтами відплив з Мурманська в Лондон. Потім у Париж, згодом вирушив до США. Однак там не поспішали вкладати гроші в авіацію. У 1923 році разом з друзями зареєстрував компанію Sikorsky Aircraft Corporation. 26 жовтня 1972 року у американському місті Істон помер Ігор Сікорський. На кампусі НТУУ в Києві поставлено памятник І. Сікорському.

Київрада надала міжнародному аеропорту "Київ" ім'я українського авіаконструктора Ігоря Сікорського. Назву летовищу запропонував трудовий колектив. Сікорський народився в Києві, працював у США та Російській імперії. Створив перший у світі чотиримоторний літак "Русский витязь", важкий чотиримоторний бомбардувальник і пасажирський літак "Ілля Муромець", трансатлантичний гідроплан.

Зараз ви читаєте новину «Перший чотирьохмоторний вантажний літак сконструював українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути