неділя, 06 червня 2021 08:20

Горбачов віддав гроші з премії в бюджет країни

Горбачов віддав гроші з премії в бюджет країни
Михайло Горбачов отримав премію як реформатор і дипломат, який змінив відносини СРСР із західними країнами,. Фото: РИА Новости

В Осло Нобелівську премію миру 6 червня 1991-го вручено президенту Радянського Союзу Михайлу Горбачову. На офіційній церемонії Горбачова не було, премію отримав під час виступу із лекцією.

Михайло Горбачов обраний Генеральним секретарем ЦК КПРС в березні 1985-го. 15 березня 1990-го Горбачов став Президентом Радянського Союзу. Рушійною силою перебудови стали "гласність" і "відкритість". З його приходом до влади в СРСР почався процес "перебудови", підсумком стало завершення тоталітарного режиму. Спробував поліпшити відносини з США і Західною Європою. Як реформатор і дипломат, який змінив відносини СРСР із західними країнами, був удостоєний Нобелівської премії миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горбачову заборонили в'їжджати в Україну

У заяві Нобелівського комітету йдеться: "Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру Президенту Радянського Союзу Михайлу Сергійовичу Горбачову за його провідну роль у мирному процесі, який сьогодні характеризує важливу складову частину життя міжнародного співтовариства. В останні роки у відносинах між Сходом і Заходом відбулися вагомі зміни. Конфронтація змінилася переговорами...".

Лауреат премії миру Михайло Горбачов перерахував отримані гроші в бюджет. Всі кошти витрачені по цільовій видатковій статті на будівництво лікарень у Росії, України та Білорусі.

17 травня 1985-го газета "Правда" опублікувала ухвалений попереднього дня указ президії Верховної Ради СРСР "Про посилення боротьби з пияцтвом й алкоголізмом, викорінення самогоноваріння". Увійшов до історії як "сухий закон Горбачова".

У СРСР наполовину скоротилася кількість вино-горілчаних магазинів, на дві третини стало менше кафе. Виробництво горілки знизилося на 25%. Виноградники вирубували в Росії, Україні, Молдавії.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов віддав гроші з премії в бюджет країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути