Ексклюзиви
вівторок, 27 листопада 2012 14:29

Гнат Юра одягав на засідання парламенту театральні костюми

Автор: Фото: Наталія Чубенко
 

Директор-розпорядник Національного драматичного театру імені Івана Франка 92-річний Данило Федоряченко згадує, що засновник театру і його перший художній керівник Гнат Юра через злидні у міжвоєнні роки возив трупу теарту гастролювати Україною на возах.

"Коні в його були, один чи два вози — оце возами трупа їздила гастролювати по Україні. Приїздили в село якесь. Якщо був клуб, значить приходили, лягали на підлогу отдихать. Підставляли під голову шапку замість подушки, дрантя на себе. В ті грізні дні голодні і холодні, але ж мистецтво залишається на висоті. У той час він організував театр, який себе виправдав. А як не було клубу, шукали, де велика хата — ставили там п'єси, і там же ночували. Тільки в 1926 році їм дали цей театр Соловцовський, де ми знаходимось зараз. Ми студентами були, так це ікона для нас була просто — Гнат Петрович. Він нам жодної лекції не читав, але в масовці в його театрі ми виходили", - каже розпорядник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із 14 дітей Лопе де Веги батька пережила одна донька

Данило Данилович згадує, що після війни актори жили дуже бідно - за роботу отримували карточки на продукти.

"Нам видавали карточки на хліб і пляшку олії на місяць як артистам. Носили ми тоді брезентові туфлі. Хлопці той брезент зубним порошком розмоченим підфарбовували — щоб білі були, парубоцькі. Приходиш додому, циганська голка велика, нитка, - ремонтуєш. День-два поносив, порвалися, знов ремонтуєш. Як згадаю, як я ремонтував ті туфлі свої — брезенти резина. Гнат Петрович був дуже скромна людина. У нього весь час не було часу. Репетиція, пішов пообідав, відпочив, а вечером спектакль. Костюм носив, канєшно, потертий. А як депутатом Верховної ради став, то на засідання брав у театрі костюми якісь, в яких виступав. Підбирав там щось".

Одного разу Гнату Юрі вдалося застати свою трупу за "Халтурою" - молоді актори ставили адноактні п'єси, щоб заробити якусь копійку. Юра суворо забороняв так виживати. Переконував, що мистецтво має бути високим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Актори "Березолю", які слухають "пасквиль на партию и Соввласть"

"То ми в такій бідноті хотіли щось заробити. От зібралася група акторів — Яковченко, Мілютенко, дівчата з ними — поїхали ніби у відпустку. Але потай від Гната Петровича зробили якусь одноактну п'єсу і їздять по селах, гроші заробляють у відпустці. Юра це дуже забороняв. Десь у Криму виходить на сцену Яковченко, дивиться — в першому ряду сидить Гнат Юра. Яковченко шепоче за куліси: "Ребята, нас преслєдуют. Гнат Петрови ч в первом ряду сидить. Шо будем дєлать?" Хлопці кажуть: "Будем грать". Що він з нами міг зробить? Ми ж були полуголодні, хотіли заробить на їжу. За ту виставу давали нам якісь копійки. Простив нам. Юра ні з ким ніколи не сварився. На репетиції інколи покричить. Виходить на сцену, показує, як треба монолог говорити із партнером, як вільно себе почувать "нєстєсньонно": "Розмовляй так, як ти вдома розмовляєш", — казав акторам. Жінка його - заслужена артистка Ольга Рубчак. Гнат петрович од Ольги не міг утекти. Вона його тримала в рукавицях. В гості нас не запрошувала. Та куди нас, студєнтів, — в гості?" - розповів Данило Федоряченко.

Гнат Юра керував театром Франка більше 40 років.

Зараз ви читаєте новину «Гнат Юра одягав на засідання парламенту театральні костюми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути