Ексклюзиви
неділя, 10 січня 2021 08:21

Гігантська лавина знищила місто

Гігантська лавина знищила місто
Гора Уаскаран – найвища вершина Анд у Перу. Лавини з неї сходять нечасто. Фото: El Huascarán

Найбільша в історії лавин катастрофа сталася 10 січня 1962-го. Обвал снігового потоку у Перу спричинив смерть понад 4 тис. людей.

Гора Уаскаран – найвища вершина Анд у Перу та 4-а за висотою у Південній Америці. Її висота перевищує 6700 м. Того дня з гори зірвався шматок льодовика товщиною близько 30 м. Потік мчав зі швидкістю 110 км/год і ніс на собі кам'яні брили розміром з триповерховий будинок. Обсяг маси снігу і льоду склав приблизно 3 млн. м. куб. До кінця руху досяг 10 млн. кубометрів. В деяких місцях швидкість лавини могла досягати 450 км/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто занепало після регулярних землетрусів

Зі схилу лавина обрушилася в долину річки Ріо-Санта і завалила містечко Ранраірка. Спочатку люди побачили снігову хмару над горою, але бігти було вже пізно. Валуни вагою у кілька тонн неслися вниз, залишаючи глибокі траншеї. Каміння руйнувало будинки, вбивало худобу та людей. Тільки в одному з сусідніх містечок кілька людей врятувалися на пагорбі.

Лавина поховала під собою за 7 хв містечко Ранраірка і 6 селищ перетворила на руїни. Це найбільший в історії Перу селевий потік, і його вивченням відразу зайнялися вчені всього світу. У Перу оголосили траур.

80 тис. людей загинули під час землетрусу в Шемасі, Азербайджан, 25 листопада 1667-го. Місто було зруйноване вщент підземними поштовхами.

Зараз ви читаєте новину «Гігантська лавина знищила місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути