понеділок, 24 червня 2019 13:24

Герб із судна нацистів виставили на продаж

Автор: thehistoryblog.com
  Скульптуру нацистського орла з німецького лінкору виставлять на аукціон
Скульптуру нацистського орла з німецького лінкору виставлять на аукціон

Суд у Монтевідео, Уругвай, постановив продати скульптуру великого нацистського орла. Її зняли з німецького військового корабля "Граф Шпее" біля узбережжя Уругваю 2006-го.

Німецький лінійний корабель адмірал Граф Шпее вийшов у море 1936-го. Він був швидким, маневренним і важкоозброєнним. Згідно з Версальським договором, німецькі кораблі не могли мати водотоннажність, яка перевищувала 10 тис. т. Корабель мав понад 16 тис. 1939-го його направили у Південну Атлантику. Мав полювати на торгівельні та військові суди союзників.

Менш ніж за 3 місяці, з вересня по грудень 1939-го, лінкор потопив 9 англо-французьких кораблів у битві біля узбережжя Уругваю. Це була перша військово-морська битва Другої світової війни. Обидві сторони зазнали значних втрат. Граф Шпее вирушив до нейтрального порту Монтевідео, Уругвай, із пошкодженням паливної системи. Його капітан Ганс Ленгсдорф, обдурений британською дезінформацією про плани захоплення корабля в порту, затопив його у гирлі річки Плейт. Пише The History Blog.

Автор: wikipedia.org
  Німецький лінкор Граф Шпее
Німецький лінкор Граф Шпее

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянська пропаганда перебільшувала сили Німеччини, щоб виправдати свої поразки

Затоплений корабель залишався у мілководді лиману. Цілі гармати були помітні протягом багатьох років, перш ніж корабель занурився у мул, залишивши лише верхівку щогли над водою. 2004-го уряд Уругваю фінансував операцію порятунку.

10 лютого 2006-го з дна дістали великого орла, який колись прикрашав корму корабля. Скульптуру відновили. Масивна бронзова пташка вагою 362 кг із величним розмахом крил тримала свастику у своїх кігтях. Це була загальна скульптура для німецьких лінійних кораблів, побудованих до початку Другої світової війни. Синдикат, який займався врятуванням скульптури, прагнув повернути свої інвестиції. Йшлося про те, що орла та інші відновлені частини судна продадуть приватним колекторам у США й Європі. Проте через велику кількість суперечок її сховали на морському складі.

Німеччина заявила про право власності та висловила протест проти будь-яких спроб отримати прибуток від її продажу. Однак 22 червня 2019-го Уругвайський суд постановив, що "орел" повинен бути проданий із аукціону протягом 90 днів. Минулі пропозиції складали від $8 млн до $52 млн.

У Карибському морі виявили затонулий іспанський корабель, на борту був вантаж золота, срібла і коштовних каменів на $17 млрд.

Знахідку зробили 2015-го. Зараз опублікували офіційну інформацію.

Галеон "Сан-Хосе" затонув у результаті бою з британцями 1708-го. На його борту був вантаж срібла, золота і смарагдів, який оцінюють у $17 млрд. Належність корабля встановили ​​завдяки декоративним дельфінам, вигравіруваним на гарматах.

Зараз ви читаєте новину «Герб із судна нацистів виставили на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути