субота, 07 липня 2018 08:20

Генсек подарував американській школярці самовар і шкатулку

Генсек подарував американській школярці самовар і шкатулку
11-річна Саманта Сміт з подарунками. Фото: RIA Novosti

Американська школярка 11-річна Саманта Сміт з батьками із штату Мен прилетіли в СРСР на запрошення генсека Юрія Андропова 7 липня 1983 року. Родина Смітів за два тижні відвідали Москву, Ленінград і Крим.

Мама школярки прочитала в журналі Times, що стосунки між США та Радянським Союзом погіршилися, можлива війна. Розповіла про це доньці. Саманта вирішує написати листа тодішньому радянському генсекові Юрію Андропову. Перед тим дівчина вже писала лист і отримала відповідь від британської королеви Єлизавети ІІ.

"Дорогий містер Андропов, я дуже не хочу війни, поясніть мені, будь ласка, чи справді ви її хочете?" – задала питання. Конверт підписала: "Москва, Кремль, Андропову". Листа на першій шпальті надрукувала радянська газета "Правда". За місяць Саманті прийшла відповідь. У листі генсек запросив дівчинку з батьками відвідати Радянський Союз аби переконатися, що там "усі за мир і дружбу між народами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власниця першого бікіні, отримала 50 тисяч пропозицій від чоловіків

В московському аеропорту американців зустрічають сотня журналістів з усього світу, охорона і служба безпеки. Смітів постійно супроводжують 6 американських і 10 радянських журналістів, 3 перекладачі. Селять в кращому номері готелю "Мир" для інтуристів і возять по Москві на представницькій "Чайці". Смітів відводять в Мавзолей Леніна і до могили невідомого солдата.

69-річний Юрій Андропов тяжко хворіє і відмовляється прийняти Саманту в лікарняній палаті. Телефонує їй та пересилає подарунки: російський самовар з чайником для заварки, лаковану скриньку із зображенням Красної площі та особисту візитівку без вказаної адреси та телефону. Дівчина передає йому свій подарунок – книгу промов Марка Твена під назвою "Говорить Марк Твен".

До табору "Артек" в Криму дівчинка з батьками приїжджає 9 липня. Саманта заявляє, що житиме з іншими дітьми, а не в готелі з батьками. Її поселяють в одному з найкращих корпусів "Артека" в таборі "Морський". День починається з обов'язкової зарядки, потім слідує сніданок, екскурсії, конкурс малюнків на асфальті "Ми за мир на всій планеті", свято Нептуна.

Перед від'їздом з СРСР 22 липня Саманта каже:" Я переконалася в тому, що росіяни не хочуть війни!". Через два роки Саманта з батьком гинуть в авіакатастрофі. В Радянському союзі ім'ям Саманти Сміт називають вулиці, діамант, сорт тюльпанів та астроїд.

На показі мод у Парижі 5 липня 1946 року вперше показали купальник бікіні. Стриптизерка Мішелін Бернардіні з "Казино де Парі" продемонструвала купальний костюм, що складався з невеликих окремих частин. Його створив модельєр Луї Ріерд.

Зараз ви читаєте новину «Генсек подарував американській школярці самовар і шкатулку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути