четвер, 18 вересня 2014 12:08

"Фюрер і рейхскомісар відкинули ідею вільної України" - 73 роки тому нацисти увійшли в Київ

73 роки тому цього дня почалась німецька окупація Києва.

Автор: guon.kiev.ua
 

19 вересня 1941 року радянські війська залишили Київ. Частини Вермахта увійшли в залишений напризволяще Київ і почалася окупація, що тривала 778 днів. 

Перед війною Гітлер обіцяв представникам української еміграції створення автономної від Німеччини української держави. Але з початком війни він відмовився від цієї ідеї. 19 вересня 1941 року в головному штабі фюрера було зроблено запис: "Розмови за столом точилися головним чином навколо теми "Вільна Україна!". Фюрер і рейхскомісар відкинули ідею вільної України".

24 вересня почалися вибухи й пожежа Хрещатика та прилеглих кварталів центру - від дії заздалегідь закладеної радянськими саперами та органами НКВС радіокерованої вибухівки. 29 та 30 вересня відбулося знищення євреїв у Бабиному яру. Тільки за ці два дні, згідно з німецькими джерелами, там загинула 33 771 жертва геноциду. Знищили також циганів.

У місті запанував жорстокий окупаційний режим Третього рейху з голодом, холодом, злиднями, знущаннями. На примусові роботи до Німеччини з Києва відправили понад 100 тисяч молоді. Але життя тривало у будь-яких проявах. У Києві під наглядом німців діяли окремі підприємства, на яких підпілля неодноразово вдавалося до актів саботажу.

У місті були в обігу німецькі райхсмарки та спеціально надруковані у Рівному окупаційні карбованці. Відкрилися театри, кінематографи, ресторани (на багатьох з них були застереження: "Тільки для німців"). Відбувалися навіть спортивні змагання. Радянська пропаганда міфологізувала події, пов'язані з так званим "матчем смерті" між футболістами-киянами та командою німецьких зенітників влітку 1942 року. Наприкінці окупації Києва населення міста складало близько 180 тисяч.

Наприкінці вересня 1941 року німецькі війська зайняли майже всю територію Донбасу. На початок зими 1941 року практично вся територія України опинилася окупованою військами Німеччини та її союзників.

Зараз ви читаєте новину «"Фюрер і рейхскомісар відкинули ідею вільної України" - 73 роки тому нацисти увійшли в Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути