субота, 08 лютого 2020 08:21

Французький король вилікувався у Єгипті

Французький король вилікувався у Єгипті
Мініатюра "Людовик IX відпливає у хрестовий похід" з літописів "Життя і чудеса Св. Людовика" намалював духівник дружини короля Маргарити Прованської Гійом де Сен-Патю

В фортеці Ель-Мансура біля Каїру 8 лютого 1250 року армію християн вщент розбили. В полон до мусульман потрапив король Франції Людовик IX з двома братами. Cьомий хрестовий похід закінчився поразкою християн.

1095 року на Клермонському соборі папа римський Урбан II призвав феодалів до Хрестового походу для визволення Єрусалиму і Святої землі від мусульман. Учасники перших походів іменували себе пілігримами. Робили загони навіть "безгрішних" – відправляли дітей і підлітків в бій. За шість років до Сьомого хрестового походу араби захопили Єрусалим. В черговий хрестовий похід зголошується король Франції Людовик IX. Його називають релігійним фанатиком.Збирає за три роки армію - 15-тисячне військо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Християнські святині зі Стамбула вивезли в Європу

Армада пливе до Кіпру на зимівлю. Потім – у Єгипет. Там знаходився центр тюркського султанату династії Айюбідів, важливі фортеці в дельті Нілу. Французи 6 червня 1249 го захопили місто Дам'єтта - нині Дум'ят у Республіці Єгипет, без опору з боку єгиптян. У цей час розлився Ніл, і хрестоносці опинились зачиненими на півроку. Солдати втратили бойовий дух. У листопаді король почав наступ на Каїр.

Загін з трьохсот лицарів на чолі з братом короля Робертом д'Артуа 8 лютого підходять до фортеці Ель-Мансур, яка захищає підступи до Каїру. Людовік IX бере в облогу Ель-Мансур аж до квітня. Військо хрестоносців косить тиф і болотна лихоманка. Оточений з усіх боків Людовик IX здається. Залишки лицарів добивають, а короля і його рідних беруть у полон. Хворого на дизентерію короля рятує арабський лікар. Той пише листа до матері – просить грошей із державної казни за своє визволення. За умовами звільнення єгиптянам поверталась Дам'єтту на Сході і король обіцяє ніколи не повертатись до Єгипту. Єгипет залишається осередком ісламу, а Людовік IX за двадцять років йде у Восьмий, останній хрестовий похід, в якому і помирає.

Хрестоносці захопили місто Константинополь - сучасний Стамбул, 15 квітня 1204 року. Тримали його в облозі протягом року. Католицьке духовенство хотіло підкорити православну церкву. Папа Іннокентій III організував Четвертий хрестовий похід, щоб ліквідувати патріархат у Константинополі.

Зараз ви читаєте новину «Французький король вилікувався у Єгипті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути