середа, 19 червня 2013 11:33

Фігурка предка сучасного коня викликала у археологів безліч питань

Фігурка предка сучасного коня викликала у археологів безліч питань
Фото: up74.ru

Цей коник виявили ??днями челябінські археологи в ложі однієї з гірських річок на кордоні Челябінській області та Башкортостану, повідомляє "Южноуральская панорама".

З моменту виявлення знахідки науковці перебувають у великій задумі. По суті до їхніх рук потрапив справжній витвір мистецтва з безліччю "але". Цілком очевидно, що це скульптурна міні-копія справжнього тарпана - вимерлого предка сучасної коня, який є підвидом дикого коня.

Дуже велику вагу, що не відповідає мініатюрним розмірам знахідки, пояснюють так: коник зроблений з кварциту - дуже міцної гірської породи, яка буває білого, сірого або червонуватого кольорів. У даному випадку саме червонуватий колір породи давнім майстром точно "вгаданий" в масть коня, якого інакше можна назвати підвидом коня Пржевальського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка

Однак кварцит в силу своєї надзвичайної міцності дуже і дуже важко піддається обробці. Тому вчені спантеличені насамперед тим, як можна було з такого майже некерованого матеріалу висікти справжній шедевр.

Деякими подробицями поділився професор кафедри давньої історії та етнології Євразії ЮУрГУ Сергій Боталов. За його словами, кварцит по зубах лише таким твердим породам, як гранат, корунд і алмаз. Саме ці породи "мешкають" у стародавніх уральських коморах. І знову виникає питання: в які часи майстри могли досягти настільки філігранної техніки?

Попередні консультації з геологами та іншими фахівцями наштовхнули археологів на думку: кінь безсумнівно був виготовлений ??у глибоку давнину - але коли саме, сказати дуже важко. Можна лише припустити, що давній майстер жив у кам'яному віці.

Зрозуміло, що був він чудовим скульптором, при цьому відмінно розумівся в анатомії коня: він харчувався ним і знав кожну кісточку цієї тварини.

Зараз ви читаєте новину «Фігурка предка сучасного коня викликала у археологів безліч питань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути