Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2014 05:50

Фашисти не змогли розбомбити військовий аеродром у Миргороді через хмарність
2

Сьогодні виповнюється 70 років секретній операції "Френтік". До цієї дати Василь Вертелецький, голова Миргородської міської організації ветеранів, надрукував наукову працю "Секретній операції "Френтік" у Миргороді 70 років". 

29 листопада 1943 року під час проведення Тегеранської конференції глав урядів СРСР, США і Великобританії було прийнято рішення про здійснення авіацією союзних армій наскрізних операцій.

Для участі у таких операціях визначили частини 8-ої повітряної армії, що базувалася у Великобританії та 15-ої повітряної армії, місцем дислокації якої була Південна Італія. Із запропонованих 8 авіабаз на території СРСР союзники вибрали аеродроми у Полтаві, Миргороді та Пирятині.

У травні 1944 року розпочалася робота з підготовки аеродрому та інфраструктури у Миргороді. Цього ж місяця на Миргородський аеродром для випробовування злітної смуги сів перший бомбардувальник "Б-17" ("літаюча фортеця").

"На очевидців, які вперше побачили цей бомбардувальник у Миргороді, "літаюча фортеця" справила неабияке враження: чотири двигуни, 32-метровий розмах крил, довжина 23 м, а висота 6 м. Вага з повним завантаженням 8 тонн, дальність польоту в повному бойовому завантаженні 1287 км. Озброєний 12 кулеметами, екіпаж складається із 10 осіб",– пише у науковій праці Василь Вертелецький.

2 червня військова операція "Френтік" розпочалася. Із італійських аеродромів злетіли 130 "літаючих фортець" у супроводі 70 винищувачів. Під час польоту вони атакували ворожі об'єкти в районі Дебрецена на території Угорщини. Після чого взяли курс на Полтавщину. Біля 15.00 64 "фортеці" сіли у Полтаві, 65 бомбардувальників приземлилося у Миргороді. У Пирятин полетіли винищувачі Р-51 ("Мустанги"). Масовані польоти на територію ворога здійснювали вночі.

1 червня 1944 року американські бомбардувальники здійснили наліт на Берлін. Коли поверталися на базу, то за ними ув'язався німецький розвідник "Хейнкель-111", який повинен був прослідкувати, де знаходяться бази американських бомбардувальників.

Пізніше йому на допомогу прибули два німецькі "Юнкерси-88". Їх виявила протиповітряна оборона із 18.10 до 19.20 на висоті 6-7 тисяч метрів над аеродромами Миргорода, Полтави, Пирятина. Винищувачам ці літаки перехопити не вдалося.

Радянські оперативники порадили американцям літаки перебазувати на інші аеродроми ще до настання темряви. Але союзники пропозицію не прийняли. Мотивували тим, що німці так далеко летіти не насміляться.

2 червня близько 22.00 німці нанесли потужний авіаудар на аеродром Полтави. За час двогодинного бомбардування скинули 250 фугасних бомб вагою до 500 кг та декілька тисяч двокілограмових бомб у касетах по 50 та 100 штук, також осколочні стрибаючі міни. Ескадрі німецьких бомбардувальників, що летіли до Миргорода, не вдалося виявити аеродром через велику хмарність.

Гітлер запросив доказів розгрому "літаючих фортець". Тому наступного дня над аеродромом Полтави з'явився німецький літак-розвідник. Його таранив радянський винищувач. То ж фашисти результатів бомбардування не дістали.

Як свідчать документи, німці знищили під час авіанальоту 44 "літаючі фортеці" та 22 винищувачі, більше 10 літаків інших модифікацій.
Майже місяць тривала вимушена перерва у польотах американської авіації.

4 червня 1944 року Йосип Сталін у телефонній розмові попросив американське командування завдати удалу по авіаційному заводу у Мілеці (Польща). Із цього заводу кожний місяць випускали по 80-90 літаків.

25 липня 1944 р. 67 винищувачів "Мустанг" вилетіли із Пирятина і знищили німецький авіазавод.

Операцію "Френтік" на Полтавській землі було закінчено у вересні 1944 року. За цей час "літаючі фортеці" здійснили 290 тис. вильотів та скинули на ворога більше 500 тис. тонн бомб, а американські літаки-розвідники виконали 117 бойових вильотів та сфотографували 174 німецькі об'єкти. Крім того, у повітрі та на землі було знищено 160 ворожих літаків.

Зараз ви читаєте новину «Фашисти не змогли розбомбити військовий аеродром у Миргороді через хмарність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути