четвер, 13 грудня 2018 13:49

Цьому жоден вуз не навчає – історики розповіли про унікальний проект

Цьому жоден вуз не навчає – історики розповіли про унікальний проект
Гідроархеологи беруться детальніше дослідити акваторію Дніпра. Фото: vgoru.org

Шукачі затонулих кораблів започаткували дослідницько-освітній проект "Борисфен". У Херсоні вони домовились із керівництвом державного університету про участь студентів у їхніх експедиціях. Практикантів навчатимуть, де потрібно шукати підводні реліквії, як їх діставати і досліджувати.

"Херсонщина - клондайк для підводної археології. На мою думку, тут таяться найбільше підводних пам'яток, починаючи від древніх греків і закінчуючи турецькими війнами ХIX сторіччя. І дуже важливо, щоб ці кораблі досліджували херсонці", - розповідає Дмитро Кобалія, керівник проекту і завідуючий відділом охорони пам'яток і археології Хортицького національного заповідника, пише "Вгору".

Він звертає увагу, що річкові та морські акваторії України з історичної точки зору зовсім не досліджені. Або ж "досліджені" грабіжниками.

"Польща має набагато меншу площу акваторій, але там є тисячі спеціалістів із гідро археології. Вони досліджують історичні події по роках. Гідроархеологів з усієї 40-мільйонної України, якою протікає чимало річок та яку омиває одразу 2 моря, можна розмістити у невеличкому мікроавтобусі. І якщо ми зараз не передамо свої знання молодому поколінню, то після нас вже нікого не буде, адже гідроархеології жоден вуз не навчає" – пояснює Кобалія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи створили фільм про затонулі кораблі на Дніпрі

Супроводжувати студентів-практикантів під час пірнань будуть професійні "морські котики" - досвідчені морські піхотинці з бойовим досвідом.

"Наші "морські котики" будуть оберігати під водою майбутніх гідроархеологів. Ці хлопці вміють не просто пірнати з аквалангом, але й воювати під водою, адже вони чудово вишколені в різних екстремальних ситуаціях на глибині. Тому я не хвилююсь за молодь. У них все вийде", - запевняє В'ячеслав Зайцев, менеджер проекту, захисник Донецького аеропорту.

У Дніпрі, нижче за течією від Херсону, археологи виявили торгові кораблі XVII ст.

2 дерев'яних кораблі походять із Туреччини або Прибалтики, кажуть запорізькі дейвери.

Зараз ви читаєте новину «Цьому жоден вуз не навчає – історики розповіли про унікальний проект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути