неділя, 19 серпня 2018 12:45

"Це вони вміють" - видали документ про заборону зловживання чиновників

"Це вони вміють" - видали документ про заборону зловживання чиновників
Гетьман Павло Полуботок відмовився виконувати розпорядження імператора Петра І. Фото: archives.gov.ua

Документ про заборону зловживання можновладців підписав 19 липня 1722 року наказний гетьман Павло Полуботок.

"Аби пани полковники, панове старшина полковая, сотники, державці духовні та світські, атамани й прочіє урядники отнюдь ніхто не дерзали козаків до приватних своих работизн принуждати й употребляти. Це вони вміють, козаків при своих свободах використаючи. Ті мають тілько войскового чину их козацкому пристойниє отбувати й исполняти услуги", - йшлося в його універсалі.

Іще він передбачав реформу судочинства, якою регламентував процес розбору спорів.

"А суди везді со всяким надлежащим устроити порядком, жеби не сам полковник й не один суддя, а в присудствіи и другой старшини тамошнєй. Брати безурядовых, только би честних й разумних особ справи судові в судебній избі размотрував й рішав би обще-совістно. По істинє - як право і сама слушность указує", - пояснював гетьман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Всім відомо, що від Хмельницького до Скоропадського всі гетьмани виявилися зрадниками" - як Петро І арештував козацьку делегацію

Це був прояв самостійної політики гетьмана, якого хотів підпорядкувати собі імператор Петро І. Але на цьому Полуботок не обмежився. Він підтримував колективні клопотання від імені старшини, козаків і селян з вимогою скасувати фінансове підпорядкування Гетьманщини Малоросійській колегії – наглядовій установі до якої входили росіяни. Він саботув розпорядження цієї колегії.

У наступному році Петро І викликав гетьмана до Петербурга "для ответу" за організацію антиросійської діяльності і підбурювання народу проти імператора. Арештував і посадив до Петропавлівської в'язниці, де Павло Полуботок помер.

Павло Полуботок народився 1660 року на родинному хуторі Стара Полуботівка в заможній козацькій родині. Навчався у Києво-Могилянській академії. Після навчання одружився із Євфимією Самойлович, у подружжя народилося п'ятеро дітей. Був одним із найбільших українських магнатів того часу, цікавився історією, відреставрував чернігівський Вознесенський собор.

У 1722 році козацька рада обирає Полуботка гетьманом без дозволу царя Петра І. Гетьман проводить фінансові та судові реформи, забороняє чиновникам примушувати козаків до робочих повинностей. Полуботок відкрито протистоїть Росії і цар арештовує його та козацьку старшину. Гетьман помирає в Петропавлівській фортеці через два роки. За переказами, перед арештом встиг частину свого скарбу передати через синів на зберігання в англійський банк.

Зараз ви читаєте новину «"Це вони вміють" - видали документ про заборону зловживання чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути