пʼятниця, 10 листопада 2017 14:59

"Всім відомо, що від Хмельницького до Скоропадського всі гетьмани виявилися зрадниками" - як Петро І арештував козацьку делегацію

"Всім відомо, що від Хмельницького до Скоропадського всі гетьмани виявилися зрадниками" - як Петро І арештував козацьку делегацію
Павла Полуботка посадив до в'язниці цар. Фото: "Чернігівський формат"

10 листопада 1723-го Петро І арештував козацьку делегацію на чолі з гетьманом Павлом Полуботком.

Чернігівський полковник Павло Полуботок став наказним гетьманом всупереч волі царя. Петро хотів, щоб правила Малоросійська колегія.

Козацька старшина направила Петру I всі необхідні папери для того, щоб він затвердив нового гетьмана своїм указом. Цар був зайнятий перським походом і до 1723 року Павло Полуботок залишався наказним гетьманом. Очолював управу Малоросійської генеральної військової канцелярії. Реальної влади у нього не було.

Козаки просили царя провести офіційні вибори нового гетьмана. Це давало надію на те, що на малоросійських землях буде своя влада. Петро не поспішав приймати конкретних рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заарештували найвідомішого провідника ОУН

"Всім відомо, що від Богдана Хмельницького до Скоропадського всі гетьмани виявилися зрадниками. Від чого багато постраждало государство Російське. Поки не знайдеться надійна людина на пост гетьмана, підкорятися слід тимчасовому уряду", - відповів він на чолобитні.

До Малоросійської колегії входили люди, які підтримували царя. Між ними і козацькою старшиною виник конфлікт. Був можливий збройний виступ.

Петро розумів, що за цим стоїть Полуботок. В серпні 1723 року викликав його до Петербурга. Наказний гетьман та інші члени його посольства мали надати пояснення Таємній канцелярії з приводу звинувачень у зраді і сіянні смути.

Винним себе Павло Полуботок не визнав. Заявив, що завжди служив і служитиме своєму народу. Гетьмана посадили у Петропавлівську фортецю, де він і помер у 1724 році. Його сподвижників після смерті царя Петра I звільнила імператриця Катерина I.

У Музеї гетьманства в Києві відкрилася виставка "Герої козацької України". Портрети українських гетьманів київська художниця Наталя Павлусенко відтворила за допомогою старих зображень і літературних описів.

Зараз ви читаєте новину «"Всім відомо, що від Хмельницького до Скоропадського всі гетьмани виявилися зрадниками" - як Петро І арештував козацьку делегацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути