середа, 20 грудня 2017 14:16

Енкаведисти за розстріл тисяч поляків отримали місячну зарплату: назвали імена катів

Енкаведисти за розстріл тисяч поляків отримали місячну зарплату: назвали імена катів
Історик розповів про учасників вбивства польських офіцерів. Фото: "Радіо свобода"

Майже повний список виконавців розстрілів у Катині міститься в секретному наказі №001365 від 26 жовтня 1940 року. У ньому йдеться про нагородження великої групи співробітників НКВС за виконання важливого завдання.

Про це розповідає російський історик, автор книжки "Нагороджені за розстріл. 1940" Микита Петров в інтерв'ю "Радіо "Свободі".

Розстріли проводилися в декількох місцях. У Катинському лісі під Смоленськом, в тюрмах в Калініні (сучасної Твері) і Харкові. Виконували завдання знищити більше 20 тисяч польських офіцерів і цивільних осіб, які попавлі в радянський полон у вересні 1939 року. Тоді СРСР розділив з нацистською Німеччиною територію Польщі.

Расстрелы проводились в нескольких местах. В Катынском лесу под Смоленском, в тюрьмах в Калинине (современной Твери) и Харькове. Выполняли задание уничтожить более 20 тысяч польских офицеров и гражданских лиц, которые попавли в советский плен в сентябре 1939 года. Тогда СССР разделил с нацистской Германией территорию Польши.

"До того, як я за цю справу взявся, ніхто цей список не аналізував на предмет того, що це за люди, які вони посади займали. У преамбулі наказу прямо сказано "за виконання спеціального завдання". І це співробітники НКВС Смоленської, Калінінської та Харківської областей. Ми прекрасно знаємо, що розстріли відбулися саме там. Але це непрямий здогад. А дійсну природу цього наказу відкрив на допиті колишній начальник управління НКВС Калінінської області Токарєв. Він говорив на початку 1991 року знімальній групі, яка прийшла в прокуратуру з відповідним запитом: всіх нагородили, хто проводив це вбивство, а мене ні, мене в цьому списку ви не знайдете. Але для прокуратури тоді це була новина. Вони взагалі не знали, що такий список існує", - розповідає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як комуністи і нацисти знищували еліту Польщі — нова виставка у Києві

Токарєв радив шукати в архівах. І наказ знайшли. Зазвичай накази про нагороду співробітників НКВС були відкритими. Цей документ засекретили. Учасники розстрілів отримували від 800 рублів і до місячного окладу.

"Горілку, само собою, пили до втрати свідомості. Що не кажіть, а робота була не з легких. Утомлювалися так сильно, що на ногах часом ледь трималися. А одеколоном милися. До пояса. Інакше не позбутися від запаху крові і пороху. Навіть собаки від нас шарахалися і якщо гавкали, то здалеку", - згадував один з членів спецгрупи комендатури НКВС. Працював в Москві під керівництвом майбутнього генерала держбезпеки Василя Блохіна.

"Останній рядовий виконавець Катинського злочину, який був нагороджений цим наказом від 26 жовтня 1940 року, - Баринов. Помер 1996 року. Відтоді можна було б, звичайно, все оприлюднити. Але тут вже працювала інша система. Тут була інерція. Сьогодні Кремль, з одного боку, офіційно, безумовно, визнав провину Радянського Союзу, Сталіна, органів НКВС за Катинський злочин. З іншого, він всіляко ідеологічно бореться з нинішньою польською державою",- розповідає він.

Петров вважає, що в сучасній Росії штучно розповсюджуються чутки про бажання поляків вимагати компенсації. Насправді, Польща завжди може почати вимагати їх.

5 березня 1940 року в Москві на засіданні Політбюро ЦК ВКП(б) вищим керівництво СРСР на чолі зі Сталіним прийняли рішення про знищення близько 14 700 польських офіцерів, інтернованих 1939 року під час розділу Польщі за пактом Ріббентропа-Молотова.

Расстрелы проводились в нескольких местах – главным образом в Катынском лесу под Смоленском, тюрьмах в Калинине (ныне Твери) и Харькове.

Зараз ви читаєте новину «Енкаведисти за розстріл тисяч поляків отримали місячну зарплату: назвали імена катів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути