середа, 31 липня 2013 17:45

Експедиція відкопала останки 20 солдатів
6

Фото: Фото: Віталій Іванченко

Наукова експедиція з 26 червня по 2 липня проводила розкопки в Канівському районі біля села Григорівка. 80 краєзнавців з Києва, Чернігова, Дніпропетровська, Харкова й інших міст України шукали останки полеглих солдатів Радянської Армії та Вермахту в 1943 році.

"У вересні –жовтні радянські війська відвойовували Правобережжя. У Канівському районі нацисти створили так званий Букринський плацдарм. Оборонна лінія тягнулась від села Великий Букрин до села Малий Букрин. Запеклі бої за різними підрахунками забрали життя до 200 тисяч осіб. Тисячі людей були завалені в окопах або й просто залишені. Часто нікому було поховати солдатів", - розповідає учасник експедиції, 45-річний Юрій Ляшко з райцентру Кам'янка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяну листівку солдата вермахту доставили через 70 років

За тиждень розкопок експедиція опрацювала площу близько одного гектара. Відкопали рештки 20 солдатів - дев'ятнадцяти наших співвітчизників й одного німецького. Серед останків біля одного виявили документи, котрі відправили на експертизу до Київського інституту криміналістики.

"Зі зброї знайшли лише одну рушницю й кілька деталей. Зброї катастрофічно не вистачало як у противника, так і у радянських солдатів, тому вцілілі в боях бійці забирали зброю в загиблих. Останки зараз знаходяться на збереження і в Черкаській обласні археологічній інспекції", -пояснює Ляшко.

Останки радянських солдатів планують поховати в Григорівці 21 вересня на 70 роковини визволення села від нацистів. Німецького солдата перепоховають на одному з цвинтарів, де є поховання  його співвітчизників.

Експедиція організована за підтримки Черкаської громадської організації "Закінчимо війну". Харчування й проїзд оплачували самі учасники експедиції. Юрій Ляшко каже, що йому експедиція обійшлась в 700 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Експедиція відкопала останки 20 солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути